Türk ordusunun göz bebeği: TCG Heybeliada!

Tasarımı ve inşası Deniz Harp Okulu mezunu deniz subayları tarafından yapılan TCG Heybeliada gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının göz bebeği oldu. Gemi hakkında bilgiler veren Deniz Albay Bora Başak, "Ülkemizin sınırlarını, yabancı unsurların izinsiz faaliyetlerine karşı korumaktayız. NATO faaliyetlerinde görev alıyoruz." dedi.

YAŞAM 30.05.2022, 17:40 31.05.2022, 15:45 Hakan Öksüz
Türk ordusunun göz bebeği: TCG Heybeliada!

Tamamen milli kaynaklar kullanılarak yapılan TCG Heybeliada, Türk donanmasının gurur kaynaklarından biri oldu. Lakabı 'Denizlerin Hayaleti' olan geminin yapımına 2007 yılında başlandı. 2008 yılının Eylül ayından ilk defa denize indiirlen gemi, bir gün içinde 20 ton deniz suyu arıtabiliyor.

Hangi görevler için kullanılıyor?

Denizlerdeki terörist faaliyetlerin engellenmesinde önemli bir işleve sahip olan TCG Heybeliada; arama-kurtarma, kıyı kontrol ve denizaltı savunma gibi görevlerde kullanılıyor. Hedefleri tam 12'den vuran gemi, ordunun göz bebeği oldu.

"Deniz subaylarımız tasarladı ve inşa etti"

Deniz Albay Bora Başak, geminin özellikleri hakkında açıklamalar yaptı. Her deniz subayının, böyle bir savaş gemisini kullanmayı hayal ettiğini kaydeden Başak, "Tasarım ve inşa aşamalarından baştan sona yerli bir gemi. Bütün su süreçler, Deniz Harp Okulu mezunu deniz subaylarımız tarafından tamamlandı. Bu anlamda tamamen yerli kaynaklarla yapılan ilk gemimiz. Bu geminin komutanlığını yapmanın duygusu, tarif edilemez." dedi.

Geminin komutasını 2019'da devraldığını kaydeden Deniz Albay Bora Başak, sürecin oldukça zorlu olduğunu dile getirdi. Bundan önce 2 hücum botta komutanlık yaptığını aktaran Bora Başak, Heybeliada komutanı olduktan sonra görevinin, "geminin her türlü duruma karşı hazır şekilde tutulması" olduğunu belirtti.

"NATO faaliyetlerinde görev alıyoruz"

Geminin son teknoloji sensör sistemlerine sahip olduğunu ifade eden Başak, caydırıcı ateş gücünün önemine değindi. 

Geminin, Doğu Akdeniz'deki birçok göreve katıldığını dile getiren Deniz Albay Bora Başak, "Bu anlamdaki ilk görev, 2006 yılında başlayan Akdeniz Kalkanı Harekatı olmuştur. Ülkemizin sınırlarını, yabancı unsurların izinsiz faaliyetlerine karşı korumaktayız. NATO faaliyetlerinde görev alıyoruz. NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 ve NATO Daimi Deniz Grubu-2 faaliyetlerine katkı sağlıyoruz." değerlendirmesine bulundu.

Yorumlar (0)