Deniz Aslanı, Ege Denizi’nde gövde gösterisine çıkıyor

Sahil Güvenlik Komutanlığı önderliğinde düzenlenen “Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı”, 4 senelik aranın ardından TCGS UMUT gemisinde başlatıldı. Tatbikat, Ege Denizi’ndeki uluslararası sularda düzenleniyor.

GÜNDEM 12.05.2022, 09:54
Deniz Aslanı, Ege Denizi’nde gövde gösterisine çıkıyor

Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde Ege Denizi’ndeki uluslararası sularda başlatıldı. TCGS UMUT gemisinde 4 senelik ayrılığın ardından buluşan Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’li personeller Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde buluştu. 2 senede bir düzenlenen tatbikat en son 2018 senesinde düzenlenmiş ancak 2020 senesinde pandemi yaşanmasından dolayı iptal edilmişti.

19 ülkeden 47 gözlemci tarafından takip ediliyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın baş katılımcı olarak bulunduğu tatbikatta Türk Arama Kurtarma Teşkilatı’nda sivil ve askeri unsurlar liderlik edecek. Öte yandan 19 ülkeden 27’si yabancı olmak üzere toplamda 47 gözlemci de tatbikatı takip edecek. Tatbikat sürecinde iki farklı senaryo uygulanacak. Tatbikatı Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir ve İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy da yerinde takip edecek.



Türk araç ve teçhizatları gövde gösterisi yapacak

Tatbikatta Türkiye Cumhuriyeti tatbikata Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 2 uçağı, 4 helikopteri, 8 botu ve 2 korveti ile; Jandarma Genel Komutanlığı’nın 1 arama kurtarma helikopteri ile; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, 2 ulaştırma uçağı ve 1 muharip uçağı ile; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ile 1 fırkateyni ile katılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik kuvvetleri Komutanlığı ise 1 bot ve arama kurtarma ihtisaslı personellerini gönderecek.

Türk arama kurtarma unsurlarının imkanları sınanacak

Tatbikatın hedefleri arasında şunlar gösteriliyor:

  • Arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek
  • Tatbikata katılan tüm unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimleri geliştirmek
  • Türkiye’nin arama kurtarma kabiliyet ve imkanları ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içindeki uygulamaları dünyaya duyurmak
  • Müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde koordinasyon ve işbirliğini en üst düzeye çıkarmak
  • Türk arama kurtarma unsurlarının kabiliyet ve imkanlarını sınamak
  • HVAKKM (Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi), DZAKKM (Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi) ve AAKKM (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi) kurum ve komutanlıklarının koordinasyonunu sağlamak. 

Yorumlar (0)