Türkiye-İran sınırına duvar örme çalışmaları başladı

Türkiye-İran sınırının emniyetinin sağlanması, teröristlerin sızmasının önlenmesi ve kaçakçılık ile yasa dışı geçişlerin engellenmesi hedefiyle 295 kilometrelik sınır hattına duvar örülüyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 41 bin düzensiz göçmenin geçişinin 2022’de engellendiğini söyleyerek, “Eski görüntüler sosyal medyada yeniymiş gibi yayınlanıyor. Bölgede görev alan güvenlik ekiplerinin fedakarca nasıl çalıştığını görmeleri için hepsini bölgeye çağırıyoruz” sözlerini kullandı.  

GÜNDEM 12.05.2022, 10:00 12.05.2022, 16:48
Türkiye-İran sınırına duvar örme çalışmaları başladı

Geçtiğimiz yıl Van-İran sınırında 64 kilometrelik hata inşa edilen modüler duvar çalışmalarının 40 kilometrelik bölümü tamamlandı. Havaların ısınmasıyla beraber yüksek rakımlı sınır hattında duvar çalışması gerçekleştiren şirketler, söz konusu çalışmalara hız verdi. Bir yandan sınır duvarı örülürken, bir yandan ise bölgede güvenlik güçleri 7 gün 24 saat boyunca nöbet tutuyor. 

Türkiye-İran sınırına duvar örülüyor

Türkiye-İran sınırının emniyetinin sağlanması, teröristlerin sızmasının önlenmesi ve kaçakçılık ile yasa dışı geçişlerin engellenmesi hedefiyle 295 kilometrelik sınır hattına duvar örülüyor. 

Düzensiz göçmen geçişinin engellenmesi hedefiyle alınan tedbirler kapsamında, teknolojinin bütün imkanlarından faydalanılıyor. Göç baskısı sebebiyle başta askeri birlikler olmak üzere, polis, jandarma, özel harekat, güvenlik korucuları ve sahil güvenlik termal kamera, SİHA VE İHA kayıtlarından faydalanarak koordineli bir biçimde mücadele veriyor. 

“Bu sene 150 kilometrelik bölümü bitirmeyi hedefliyoruz” 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, sınır hattında geçen sene 3 etapta 64 kilometrelik beton duvarların ihale edildiğini hatırlattı. Geçtiğimiz Aralık ayına kadar şirketlerin çalışmalarına devam ettiğini ve kış koşulları sebebiyle çalışmaya ara verdiğini söyleyen Vali Bilmez, havaların ısınmasıyla beraber çalışmaların tekrar başladığını ifade etti. Vali Bilmez, “Bu sene 90 kilometrelik Kapıköy Gümrük Kapısına kadarki bölümü ihale edilecek. Bunun bir bölümü de ihale edildi. Duvar inşaatının 150 kilometrelik bölümünü, 2022’nin sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan, Yüksekova’ya kadarki bölümünü 2023’ün sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

“İlave 500 personel geldi” 

Duvar örme işlemi sürerken bir yandan da düzensiz göçmenlerin, kaçakçıların ve terör unsurlarının geçişini engellemek hedefiyle güvenlik ekiplerinin 7 gün 24 saat boyunca görev yaptığını söyleyen Bilmez, “Diğer kentlerden güvenlik ekiplerine takviye olmak üzere yaklaşık 500 personel geldi. Koordineli bir biçimde ekiplerimiz çalışmaktadır. Bölge takibi İHA’lardan da yapılmaktadır” açıklamasını yaptı.

“Sınır geçişleri minimize edildi” 

Bir göç baskısı altında bulunduklarını fakat sınırda sığınmacı geçişlerinin minimize ettiklerine vurgu yapan Bilmez, “Ocak’tan bu yana 41 bine yakın göçmeni engelledik. 7 bine yakın göçmeni de içerde yakaladık. 761 organizatör gözaltına alındı. Göçmen kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen 300’e yakın araç ve Van Gölü yoluyla sığınmacıları taşıdığı belirlenen 4 deniz aracına el konuldu. Organizatörlerin büyük bir bölümü yakalandı” sözlerini kullandı. 

"Eski görüntüler yeni gibi yayınlanıyor" 

Geçmişte yaşandığı gibi Van sınırlarında otogar, dağ ve parklarda düzensiz göçmen bir grubuyla karşılaşılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Bilmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Yer yer minibüs, kamyon kasaları ve şok evlerde saklanan sığınmacıları da yakalıyoruz. Eski görüntüler, sosyal medyada yeniymiş gibi yayınlanıyor. Bölgede görev alan güvenlik ekiplerinin fedakârca çalışmalarını görmeleri için hepsini bölgeye davet ediyoruz. Bölgede onları gezdirelim. Sıfır derece havada ve 3 bin rakımlı tepelerde 7/24 görev alan kahramanları görseler haklarını teslim ederler.”

Yorumlar (0)