Türk firmaları, AB ve İngiltere’ye tır şoförü gönderecek

Türk lojistik firmaları, Avrupa Birliği ülkelerinde ve İngiltere’de artan tır şoförü ihtiyacını karşılamak için çalışmalara başladı. Türkiye ve Uluslararası Tır Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan, iş bulamayan gençleri ehliyet alarak tır şoförü olmaya ve yurt dışında görev yapmaya davet etti. 

YAŞAM 17.10.2021, 10:05
Türk firmaları, AB ve İngiltere’ye tır şoförü gönderecek

Brexit (İngiltere’nin AB’den ayrılması) sürecinden sonra hem İngiltere’de hem de Covid-19 pandemisi ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde boy gösteren lojistik eksiği her geçen gün büyüyor. Ülkeler, süpermarketlerdeki rafların ve benzinlikteki yakıt tanklarının boş kalmasını tır ve kamyon şoförlerinin eksik olmasına bağlıyor. Yabancı ülkeler zaman zaman diğer ülkelerden tır ve kamyon şoförü almak için ilan yayınlıyor ve hatta yüksek maaş ve belirli bir süreliğine ücretsiz vize dahi teklif ediyorlar. 

İngiltere’de ordu sokağa indi 

İngiltere’de şoför eksiğini doldurmak isteyen yetkililer, ordunun nakliyata yardım etmesi yönünde direktif verdi. Fakat buna karşında eksikliği doldurulamayacak derecede sıkıntılar yaşandığı biliniyor. Bu durum karşısında Türkiye, “eksiklikleri kapatmak için” harekete geçti.  

Türkiye ve Uluslararası Tır Ağır Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan hem konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu hem de şoför ihtiyacını karşılamaya talip olduklarını belirtti. 



“Avrupa’daki eksiği giderebiliriz” 

Kaplan: “Türkiye, İngiltere ve AB’deki şoför ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir çünkü şu anda elimizde yetişmiş bir güç var. Türk şoför camiası mesleği konusunda hem güçlü hem de bilgilidir. İşini güvenilir şekilde yapan şoförlerimiz, ülkelerin dikkatini çekmeye de başladı. Geçtiğimiz günlerde Litvanya ve İngiltere’den şoför talebi aldık. Litvanya’dan bir şirket bizden 300 şoför talep etti. Bizler şu anda bu talep hakkında görüşmeler yapıyoruz ve karşılamayı düşünüyoruz. İngiltere’den de bizlere gelenler olduk. Geçen hafta İngilizlerle toplantı yaptık. Şoförlerimiz İngiltere’ye gittiğinde mağdur olmasın diye bazı protokoller imzalamak istiyoruz. Şoförlerimiz yurt dışında çalışırken sahipsiz kalmasın istiyoruz.” 

“Uzun dönem vize verilmesi durumunda biz varız” 

Kaplan: “Yabancı ülkelerin, alacağı şoförler için 3 aylık vize vereceklerini duyduk. 3 aylık bir şey için hiçbir anlaşmayı kabul etmeyiz. Uzun dönem vize ve çalışma imkanı istiyoruz. Şoförlerimiz şimdiye kadar yurt dışındaki talebi çok güzel karşıladı. Gelirleri de oldukça yüksek oldu. Yurt içindeki taleplerde de bir sıkıntı yok. Hatta şu anda boşta olan şoförlerimiz var. Yurt dışında özellikle Litvanya’dan şoförlerimiz için talep var. Çalışanlarımız şerefli ve güvenilir insanlar olmalarından ötürü tercih ediliyorlar. Bizim şoförlerimiz hem araca hem de yüke sahip çıkarlar, hepsi ekmeğinin peşindedir.” 



“Gençlerimiz tır şoförü olsunlar” 

Kaplan: “Gençlerimizin iş bulamadıklarına şahit oluyoruz. Bu kısımda kendilerine önerilerimiz var. Türkiye’nin her bölgesinden gençler bizi arayıp tır şoförü olmak istediklerini söylüyorlar. Biz de gençlerimize buradan şoför olmayı tavsiye ediyoruz. Bu işin kazancı da oldukça iyi ve mantık seviyesinde. Gençlerimiz ehliyetlerini alıp işe başlayabilirler. Yetişmiş insan gücünü artırmak istiyoruz. Hatası olanlara zaten belge vermiyoruz. Biz bu işi profesyonel olarak yapıyoruz. Her şeyi videolarla anlatıyoruz. Avrupa’ya nasıl gideceklerini ve oradaki işlerini de video ile kendilerine açıklıyoruz.” 

“Nakliye durursa aç kalırız” 

Tır şoförlerinden Ergin Öztürk ise konuyla ilgili şunları aktarıyor: “Özellikle pandemi döneminde nakliye sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Nakliye, insanlık boyunca asla durmayacak bir sektör. Ne zaman durursa o zaman herkes aç kalır. Ben bir firmada kendi aracımla çalışıyorum ve genellikle Yunanistan’a taşımacılık yapıyoruz. Şu anda Avrupa içinde büyük boyutlu şoför eksiği var. Yeni yetişen gençlerimiz için Avrupa, bulunmaz Hint kumaşı. Ben şu anda daha genç olsam deneme amaçlı gider 5 sene kalırım. Gençlerimiz de gitsinler Avrupa’yı görsünler. Mesleği olmayan ya da okumayan gençler varsa bunu özellikle yapsınlar.” 

Yorumlar (2)
Kemal KARAKAYA 2 yıl önce
Bende şoför olarak çalışmak istiyorum
Abdullah korhan 2 yıl önce
Tecrübem var