Su buharıyla pişiriliyor: Uyku bölen lezzet

Oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Bitlis'te, derin tandırlarda su buharı ile pişirilen ve sabah erken saatlerde tüketildiği için 'uykuları bölen lezzet' olarak da bilinen büryan kebabı, 432 yıllık tarihi binada konuklara sunuluyor.

YAŞAM 29.01.2022, 19:50 29.01.2022, 21:31
Su buharıyla pişiriliyor: Uyku bölen lezzet

Şerefhan tarafından 16'inci yüzyılda Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve senelerce bölgedeki kervanlara hizmet veren Şerefiye Hanı, şimdi de yabancı ve yerli konuklarını şehrin yöresel yemekleriyle misafir ediyor.

Görkemli yapısı ve süslemeleriyle 432 senelik tarihin izlerini taşıyan ve benzersiz mimarisiyle ziyaretçilerin dikkatini çeken tarihi bina, aslına uygun bir şekilde restore edilerek restorana çevrildi.

Özel tandırlarda pişirilmek suretiyle erken saatlerden itibaren servis edilmeye başlanan büryan kebabı ile avşor çorbasının lezzetine bakan ziyaretçiler, tarihi binada fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştiriyor.

"100 seneyi geçkin süredir büryancılık yapıyoruz"

İşletme sahibi İbrahim Baydur, basın mensuplarına, aile olarak 100 seneyi aşkın bir süredir şehirde büryancılık mesleğini devam ettirdiklerini belirterek, "Tarihi bir binada yöresel yemekleri yemenin çok ayrı bir tadı var. Turistlerin bu tarz yapıları sevdiğini biliyordum. Burayı henüz yeni açtık ve çok güzel dönüşler aldık." dedi.

"Gün boyu zinde kalıyoruz"

Ziyaretçilerden Abdül Rıdvan Kulu, "Sabaha avşor çorbasıyla başlamak ve büryan kebabıyla devam etmek çok güzel. Bu duruma biz de alıştık. Gün boyunca bizi zinde tutuyor." şeklinde konuştu.  

Eşi Mihraç Kulu ise "Böyle mekanlar desteklenmeli. Bu tarz tarihi yapılar korunmalı ve bu şekilde değerlendirilmeli. Avşor ve büryanı tattığımız için çok şanslıyız. Bu çorba sayesinde daha zinde oluyoruz ve bağışıklığımız da güçleniyor." sözlerini sarf etti. 













Yorumlar (0)