Sosyal medya dolandırıcılarına operasyon: 33 gözaltı

Ankara merkezli 5 ilde, sosyal medya dolandırıcılarına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyon sonucunda 37 şüpheliden 33'ü gözaltına alındı. 

YAŞAM 25.09.2021, 10:00 25.09.2021, 11:07
Sosyal medya dolandırıcılarına operasyon: 33 gözaltı

Ankara Polatlı Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Ankara merkezli olmak üzere İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Şanlıurfa’da, sosyal medya dolandırıcılarına yönelik operasyon düzenlendi.

33 kişi gözaltında

Ankara merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyon sonucunda, “Sosyal Medya Dolandırıcılığı” kapsamında 37 şüpheliden 33’ü gözaltına alındı. Operasyonda ayrıca çok sayıda dijital materyal, banka kartı, pos cihazı ile beraber 21390 TL nakit paraya el konuldu.

"Sosyal Medya Dolandırıcılığı" olarak isimlendirilen eylemi gerçekleştiren şahıslar;

Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden bol takipçi sayısı olan bir hesap ile başlayarak tek kişi ile yapılmasının mümkün olmaması nedeni ile reklamcı, kartçı, photoshop elemanı, mağdur ile yazışacak ve ikna kabiliyeti yüksek bir eleman şeklinde devam ettiği yasal adı altında, yüksek meblağlı banka dekontları, sahte kuponlar ile tuzağa düşürdükleri kişilere düşük bir para ödemesi karşılığında kupon satarak yüksek miktarda para kazanacakları vaadinde bulundu.

Ardından oynanan kuponların tuttuğunu gösteren sahte dekontlar tasarlayarak kazanılan tutarın alınabilmesi amacıyla banka bloke ücreti, vergi ücreti, işlem ücreti gibi ekstra pek çok defa para istedikleri ve bu paraları yatırmayan veya yatıracak parası olmayan kişilere de sahte vukuat kimliği gönderildi.

Avukatlarının tazminat ve haciz davası açmak üzere hazırladığı sahte dilekçeyi göndererek mağdurları tehdit ettikleri belirlendi.

1 senede 165 milyon TL’lik para hareketi

Ülke genelinde bu yöntem üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıkları tespit edilirken, şüphelilerin hesap hareketleri üzerinde yapılan incelemelerde 1 yılda 165 milyon Türk lirası civarında para hareketinin olduğu belirlendi.

63 kişi tutuklandı

Aynı gruba yönelik ilk üç operasyon sonucunda ise toplam 63 şahıs tutuklanmıştı.

Yorumlar (0)