Sobadan zehirlenen aile için seferber oldular! Paletli ambulansla 4 saatlik kurtarma operasyonu

Bitlis'in Mutki ilçesinde, yoğun kar yağışı sebebiyle yolların kapandığı köyde sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenen bir aileden 6 kişi, sağlık ekiplerinin 4 saatlik mücadelesi sonucunda hastaneye ulaştırıldı.

YAŞAM 26.01.2022, 11:35 26.01.2022, 11:40
Sobadan zehirlenen aile için seferber oldular! Paletli ambulansla 4 saatlik kurtarma operasyonu

Bitlis’in Mutki ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Kapaklı köyünde ikamet eden anne Vasfiye ile Ommet, Muhammed, Hava Nur Dengiz, Elif ve Hayrunisa isimli çocukları, evdeki sobadan sızan gazdan dolayı zehirlendi.

Zehirlenen aileye paletli ambulansla ulaşıldı

Mide bulantısı, küsme ve baş ağrısı şikayetleri bulunan anne ile çocuklarını hastaneye ulaştıramayan yakınları, sağlık ekiplerinden destek istedi. İl Özel İdaresi, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ile 112 Acil Sağlık ekiplerini bölgeye sevk etti. En kısa sürede hastalara ulaşmak için, kar sebebiyle 10 kilometrelik bölümü kapanan yolun açılmasını beklemeyen ekipler, karlı yolu paletli ambulansla aşarak köye vardı. Anne ve çocuklarına evde ilk müdahaleyi gerçekleştiren sağlık çalışanları, yolun açılması sonrasında paletli ambulansa taşıdıkları hastaları Koyunlu köyünde bekleyen ambulanslara sevk etti.

Ekipler tarafından dondurucu soğukta gerçekleştirilen 4 saatlik mücadele sonucunda, Bitlis Devlet Hastanesine götürülen hastaların sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

“Emeği geçen herkese teşekkürler”

Bitlis 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Murat Demir, 112 Çağrı Merkezine yönelik soba zehirlenmesi ihbarı sonrasında İl Özel İdaresi ile irtibata geçtiklerini ifade etti.


Köy yolunun 10 kilometrelik bölümünün yoğun kar sebebiyle kapalı olduğu bilgisini aldıklarını söyleyen Demir, şunları söyledi:

"Ekipler tarafından açılan yolun kalan bölümünü, paletli ekibimiz ve ambulansımızla aşarak 39 yaşındaki anne ve 5 evladına ulaştık. Zehirlenmeler arasında soba zehirlenmeleri, bir numaralı ölüm nedenidir. Bulantıdan komaya ve baş ağrısına kadar ciddi neticeler doğurabileceğinin farkında olduğumuzdan yolun kapalı bölümünü hızlı bir biçimde aşıp hastalara ulaştık. Geldiğimizde hastaların bilinçlerinin açık ve genel durumlarının iyi olduğunu gördük. İlk müdahalelerden sonra ambulanslarımızdan oksijen desteğini gerçekleştirdik. 4 saatlik çalışmadan sonra Bitlis Devlet Hastanesine teslim edebildik. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum."

Yorumlar (0)