Sivas’ın insan boyunu geçen mezar taşları görenleri hayrete düşürüyor

Sivas’ta 4 asırdan öncesine ait olduğu düşünülen yüksekliği 2 metrelik mezar taşları, bölgeden geçen kişilerin dikkatini çekiyor.

YAŞAM 02.01.2021, 14:12 03.01.2021, 13:37
Sivas’ın insan boyunu geçen mezar taşları görenleri hayrete düşürüyor

Sivas şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer alan Karayün köyü, mezar taşlarının heybetiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Köye 1 km uzaklıkta yer alan kayalık alandan kağnı arabalar yardımıyla taşındığı ifade edilen 4 asırlık mezar taşları görüntüleriyle film sahnelerini çağrıştırıyor.

4 asırlık taşlar görenleri şaşkına çeviriyor

Köyün sakinlerinden Ramazan Kurugöllü mezar taşlarını gören kişilerin şaşırdığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda olduğumuz yer köy mezarlığı. Gördüğünüz eski taşlar yaklaşık olarak 3-4 asır öncesinde dikildi. Bu taşlar o zamanki insanların mezarlarını kaybetmemek amacıyla yapmış oldukları ibareler. Kendine göre herkesin farklı bir ibaresi bulunuyor. Mezarının başında herkes kendi mezarındaki ibarelerden bulup gelebiliyor.

Birçok mezar taşının üstüne daha sonradan adını soyadını bilenler yazmış. Hem yeni hem de eski yazı var. Köyümüz yapı olarak kayalık bir bölge olması sebebiyle yakın zamana dek taş çıkaran taş ocaklarına sahipti, buradan getirildi ve muhtemelen kağnı arabalarıyla taşındı. Gerçekten çok şaşırtıcı.” dedi.

“Bu taşları türbe zannedenler var”

Kurugöllü, bu mezar taşlarını türbe zannedenlerin olduğu bilgisini paylaşarak, “Bunlar bugünün teknolojisiyle traktörlerle dahi getirebileceğimiz şeyler değiller. O dönemse zarar vermeden ve kırmadan getirmişler.

Görüntüleriyle çevreden geçin birçok vatandaşın dikkatini cezbediyor. Bize de soruyorlar fakat bizim için çok büyük bir önemi yok çünkü bunların zamanında mezarlar kaybolmasın diye dikildiği bilgisine sahibiz.

Buraya gelen yabancılar için bunlar çok daha farklı anlamlara gelebiliyor. Kimisi türbe zannedip çaput bağlıyor. Burada kaçak kazı çalışmaları da yaptılar fakat böyle şeylere karşıyız.” dedi.

“Dedelerimizin, ninelerimizin mezarının 3 asırdan eski tarihi var”

Karayün köyü sakini Ömer Yapmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Burası ninelerimizin, dedelerimizin mezarı. Çok eski, 3 asırı da geçkin bir tarihi var. Dolayısıyla biz de bilmiyoruz. Çok ilginç. Bu taşları nasıl da getirip takmışlar. Çok büyük taşlar bunlar. Arazimiz bütünen kayalık. Söküp alarak getirmişlerdir.”

Yorumlar (0)