Ramazan fırsatçıları yine işbaşında!

‘Yardımlaşma ve bereket ayı’ olarak bilinen Ramazan, bu yıl 6 Mayıs’tan itibaren idrak edilecek. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırsatçılar yine işbaşı yapmaya başladı.

YAŞAM 21.04.2019, 14:15 21.04.2019, 14:39
Ramazan fırsatçıları yine işbaşında!

Fırsatçılar her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayını fiyat artışlarıyla zam ayına çevirmek istiyor. Yapılmaya başlanan zamlar, vatandaşın alım gücünü zorlayacak gibi görünüyor.

En çok rağbet gören et, tavuk, peynir, zeytin, kuru baklagil gibi gıda ürünlerinin etiketlerinde değişiklikler yaşanmaya başladı bile. Kilosu 45 lira olan kırmızı etin fiyatı 52 lirayı geçerken, beyaz etin kilosu 8 liradan 11 liraya fırladı. Çoğu kasaba göre Ramazan ayıyla birlikte yüzde 20’lik bir artış daha yaşanacak. Patates ve soğan gibi birçok sebzede de fiyatlar el yakmaya devam ediyor.

Ramazan kolilerinde de fırsatçılık yapılıyor

Ramazan ayının bir geleneği olan ve hayırseverler tarafından yardıma muhtaç kimselere dağıtılan koliler de insanların dini inançlarını kullanan fırsatçıların hedefi haline geldi. Bir aylık erzak ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanan bu yardım kolilerinde gramlık ürünler kiloluk ürünlerin yerini aldı. Bazı marketler yüksek fiyatlarla tüketicide tedirginlik yaratmamak amacıyla ürünlerin gramajlarını düşürmeyi uygun buldular. Geçtiğimiz yıl 25 liradan başlayan yardım kolisi fiyatları, bu yıl 50 liraya ulaşmış durumda.

Market markalı ürünler tüketiciyi yanıltıyor

Hem kurumsal hem de kişisel satışlarını artırmayı hedefleyen marketler, düşük gramajlı ürünlerle farklı koli seçeneklerini satışa sunmaya başladı. Bu kolilerin içerisinde yalnızca 50 gramlık ürüne rastlamak bile mümkün. Ayrıca uygun fiyatlı koli hazırlamak için genellikle market markalı ürünler kullanılıyor. Tüketiciler, muadillerine göre yüzde 30-40 ucuz olan bu ürünleri satın almayı tercih ediyor ve sonrasında daha çok zarara uğruyor.

Esnaf zor durumda

Ramazanı fırsata çeviren aracılar, Ramazan ayında fazla tüketilen hurma gibi gıdalara her yıl zam yapıyor ve esnaf da bu zamlar karşısında çaresiz kalıyor. Esnaf da satışını yaptığı ürünlere zam uygulamak zorunda bırakılıyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında Medine hurmasının kilosu 25 liradan 30 liraya çıkarken, Peygamber hurması olarak bilinen acve hurmasının kilosu ise 120 liraya ulaşmıştı. Ramazan ayının simge yiyeceği olan, sahur ve iftar yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelen hurmanın fiyatlarında bu yıl da artış bekleniyor.

İftar menülerinin fiyatlarında da artış yaşanabilir

Lokantalar da her yıl Ramazan ayını fırsata dönüştürüyor. Orucunu dışarıda açmak isteyen vatandaşlara sunulan iftar menülerinin fiyatları her yıl artmaya devam ediyor. Normal bir günde çok daha ucuz bir fiyata tüketilebilecek menülerin, Ramazan ayı ile birlikte yüksek fiyatlarla vatandaşların önüne servis edilmesi bekleniyor.

Haksız fiyat artışı için ihbar hattı

Tüketici dernekleri tarafından, özellikle kuru gıda ve bakliyatta karşılaşılabilecek fiyat artışlarına karşı vatandaşlara 'ihbar' çağrısı yapıldı. Haksız fiyat artışları;  ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ çağrı merkezine, Bakanlığa ve CİMER'e iletilebiliyor. Ayrıca 'Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi' mobil uygulaması üzerinden de şikayette bulunulabiliyor.

Yorumlar (0)