Prens Philip’in babası, Mevlevi türbesine 100 sene önce çizmelerle girmiş

Bugün cenaze töreni yapılacak olan Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth’in merhum eşi Prens Philip’in hayatı hakkında bilinmeyen detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak tarih kayıtlarına, Prens Philip’in babasının, Afyon’daki bir türbeye 100 sene önce “askeri çizmeleriyle” girdiği ve Yunan ordusuna emir vererek tüm türbeyi yıktırdığı ortaya çıktı. 

YAŞAM 17.04.2021, 17:56 18.04.2021, 12:42
Prens Philip’in babası, Mevlevi türbesine 100 sene önce çizmelerle girmiş

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ve bugün İngiltere’de düzenlenecek olan törenle gömülecek Prens Philip’in hayatı hakkında şaşırtıcı gerçekler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bir Yunan komutanı olan Prens Philip’in babası Andrea Mountbatten’ın 100 sene önce Türk topraklarına ayak bastığı ortaya çıktı.

Yunanistan üzerinden Afyon’a gelen Mountbatten ve beraberindeki askerler, pek çok türbeyi yakıp yıktı. Afyonkarahisar şehir kayıtlarında yer alan bu habere göre Mountbatten, “yıkılma” emrini askerlerine bizzat kendi vermiş.



Komutan’ın fotoğrafı, Afyonkarahisar tarihini anlatan kitapta bulundu

Afyonkarahisar Mevlevi Müzesi Müdürü Hasan Özpınar, “İşgal Günlerinde Afyonkarahisar” isimli bir kitap yayınlandığını ve o kitaptaki fotoğraflara bakarken Prens Philip’in babası Andrea Mountbatten’ın fotoğrafına rastladığını belirtiyor.

Özpınar, “İngiltere Prensi Philip’in babası Andrea Mountbatten, o dönemde Yunan ordusunun subaylarından biriymiş. Ordusuyla birlikte Afyon’a kadar gelmişler. 1921-1922 döneminde çekilen bu fotoğrafa bakıldığında Yunan komutanın Sultan Dede Divani Hazretleri’nin türbesine girmiş. Fakat burada dikkat çeken ayrıntı, kendisinin, çizmeleri ile türbeye girmesi.” şeklinde konuşuyor.



“Bu fotoğraf, ardında acı barındırıyor”

Fotoğrafın, sıradan bir görüntü olmadığını ve arından acılar barındırdığını belirten Özpınar, “Bu fotoğraftaki Adrea Mountbatten isimli asker, Anadolu’yu işgal için Yunanistan’dan gelmiş komutanlardan biri. Yunanlıların, Anadolu’da büyük çağlı zulümler yaptığını biliyoruz. Hatta bu, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan ‘Türk İstiklal Harbi’ isimli kitapta da yazar. Sakarya Savaşı sırasında esir alınan bir Yunan askeri, Türklere, bazı itiraflarda bulunmuştur. Esir, ‘tüm yakıp yıkmaları Prens Andrew’in emriyle yaptık’ şeklinde açıklamalarda bulunmuş. Yani bu fotoğraf, zulmün fotoğrafı.”  

Yorumlar (0)