Pernod Ricard çalışanları alkol mobbingine karşı dava açtı

Fransa merkezli içki üreticisi Pernod Ricard’ın üç çalışanı şirketin içki içme kültüründen dolayı hasta olduklarını belirterek Fransız şirketini dava etti. Diğer çalışanlarda şirketin “kültür” olarak benimsetmeye çalıştığı mobbingi kamuoyuna duyurdu.

YAŞAM 19.11.2019, 10:40
Pernod Ricard çalışanları alkol mobbingine karşı dava açtı

Fransız gazetesi Le Parisien'in haberine göre Pernod Ricard adlı dünyanın en büyük ikinci içki üreticisi çalışanları alkol mobbingine uğruyor.

Satış bölümünde çalışan üç işçi, aşırı alkol tüketiminden sağlıklarının bozulduğu gerekçesiyle Eylül ayında Fransız şirketi Pernod Ricard’ı bölge iş mahkemesine verdi.


"Üç Pernod Ricard çalışanı firmayı çalışanlarını, festivalete, barlara, gece kulüplerine gönderdiği için mahkemeye verdi."

Açılan ilk davanın üstüne diğer çalışanlar da Pernod Ricard’ın çalışma saatleri süresince sürekli içki içmelerine yönelik baskı yapıldığı ve bu nedenle de sağlıklarının bozulduğunu kamuoyuna duyurmaya başladılar. Çalışanlar sadece sağlıklarının bozulduğunu değil, aileleriyle de aralarının bozulduğunu, sosyal problemler yaşadıklarını ve sarhoş halde araç kullanıp, kamuyu tehlikeye attıklarını söylediler.
Çalışanlardan biri alkol tüketimlerini şu şekilde aktardı, "Bana Mösyö Ricard derlerdi. O kadar çok içerdik ki, günde 12 pastis götürürdüm. O vaziyette araç kullanırken birini ya da kendimi öldürebilirdim." Pastis Fransa’nın rakısı olarak geçen, ılık içilen bir içki…
Çalışanlar halüsinasyon görüp ses duymaya başladıklarını,  fazla mesai yapmaları gerektiğinde alkol tüketimlerinin daha da arttığını, dur duraksız alkol tüketme zorunluluklarının olduğunu da bildirdiler.

Alkol bağımlısı oluyorlar


"Günde 40 şişeden fazla içiyoruz... İçmek istemediğimde patronum, 'ürünlerimizi sevmiyor musun?' diyor."

Bir diğer skandal da, alkol tüketiminde kontrollü olan, nadiren alkol tüketen çalışanların dair alkole olan toleransının yükseldiğini, izin günlerinde de vücutlarının alkol istediğini, artık alkolik olduklarını ve bunun sosyal yaşamlarını oldukça olumsuz etkilediklerini belirttiler. Uzun yıllardır çalışanlar arasında, durumun psikiyatrik vakaya dönüştüğü, “alkol psikozu”, “alkol halüsinozu” gibi teşhislerin konulduğu için ilaç kullananların olduğunu belirttiler.

Ameliyat öncesi narkoz işe yaramadı

Çalışanlardan birisi işini kaybetmemek için sürekli alkol tükettiğini, alkol tüketimi nedeniyle pankreas ameliyatı olduğunu ve ameliyatta normal bir insanın çok üstünde narkoz alması gerektiğini bildirdi.

Alkol komasına girenler ve sızanlar var

Şirkette alkol komasına giriliyor, bazı çalışanlar sızıyor. Diğer çalışanlar duruma şaşırmıyor. Pernod Ricard’ın bir çalışanı, "Partilerde onlarca pastis bardağı yuvarlamak sonunda beni hasta ediyordu" dedi. Bir çalışma arkadaşını arabasında kendisinden geçmiş halde, bir diğerini alkol komasında bulunca endişelerini patronuyla paylaştığını belirterek "Söylediklerim karşısında kimse şok olmadı" ifadelerini kullandı.

Pernod Ricard otoriteleri “zorlama yok” dedi

Şirketin sözcülerinden Emmanuel Vouin, “alkol tüketiminin” kişisel bir karar olduğunu savundu.

İletişim Müdürü Bruno Gomier, "Çalışanlar içmeme ya da az içme yönünde karar alabilir" açıklamasında bulundu.

Dünyanın ikinci büyük içki şirketi olan Pernod Ricard geçtiğimiz yıl 9 milyar avroya yakın gelir elde etmişti.

Yorumlar (0)