Noter nedir? Nasıl noter olunur?

Günlük yaşamın önemli bir parçası olan noterlik mesleği, birçok vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Peki, noterlerin görevleri nelerdir? Nasıl noter olunur? İşte ayrıntılar…

YAŞAM 22.10.2022, 14:07 24.10.2022, 09:09
Noter nedir? Nasıl noter olunur?

Noter olmak isteyen birçok genç, bu meslek için hangi şartlara sahip olması gerektiğini merak ediyor. Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan noterler, belgelendirme ve onay işlemlerini gerçekleştirerek vatandaşlara önemli bir hizmet veriyorlar. Peki, noter olma şartları nelerdir? Nasıl noter olunur? İşte ayrıntılar… 

Noter olma şartları

Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesinden mezun olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra noterlik belgesine sahip olmak da en önemli şartlar arasında yer alıyor. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi, Adalet Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Adalet Bakanlığı noter alım ilanları vasıtasıyla noter olabilmek mümkündür. Noter olma şartları şu şekilde sıralanıyor:

Hukuk fakültesi mezunu olmak,

T.C. vatandaşı olmak,

23 yaştan küçük 50 yaştan büyük olmamak,

Akli sağlığın tam yetkin olması,

Hakkında acizlik kararı çıkarılmamış olmak, 

Erkeklerin askerliğinin tamamlamış veya muafsa ilgili belgeyi sunması,

Kamuyla ilgili herhangi bir kısıtlaması bulunmamak,

Adli sicil kaydının olmaması ve temiz olması,

Mahkemece avukat, noter, memur, savcı ve hâkim olmaktan men edilmemiş olmak,

Noterliği küçük düşürebilecek davranış ve tavırlardan uzak durmak,

Noter stajyerliği veya noter olmak dışında bir iş sahibi olmamak.

Noterlik belgesi nasıl alınır?

Noterlik belgesi alabilmek için ise şunlar gerekiyor:

Adli sicil kaydı belgesi almak,

Nüfus cüzdanının fotokopisi,

Hukuk fakültesinden mezun olduğunu gösteren belgenin aslı ve noter onaylı sureti,

4 tane renkli ve vesikalık fotoğraf,

Noterliği sürdürmesine herhangi bir engel olmadığını gösteren tam bir sağlık raporu. Bu raporda zihinsel anlamda da sorun olmadığı gösterilmelidir.

Noterlik belgesinin verilmesi ile ilgili “Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne” yazılmış olan ıslak imzalı dilekçe. Bu dilekçede ayrıntılı e-posta adresi, telefon numarası, ikamet adresi de bulunmalıdır.

1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 7. maddesinin 6,7,8,9,10 ve 11. Bentlerinde bulunan yasakların kendine olmadığıyla ilgili ayrıntılı imzalı beyanname de dilekçeye mutlaka eklenmelidir.

“Türkiye Barolar Birliğinden”, noterden ya da ilgili barodan “avukatlık ruhsatnamesinin” onaylanmış örneğinin alınması gerekmektedir.

Noterliğe başvuracak kişinin kaydı bulunduğu barodan alacağı kendisiyle alakalı herhangi bir disiplin tatbikatının bulunmadığını gösteren belge de eklenmelidir.

Noterlik başvurusu öncesinde herhangi bir yerde çalışmış ya da çalışıyorsa ayrıntılı çalışma hizmet belgesinin dökümü. Ayrıca bununla beraber çalıştığı süreçte herhangi bir disiplin suçu işlemediğinin gösterildiği belge de bulunmalıdır.

Bütün bu belgelerle beraber yapılacak başvuru sonrasında yapılacak incelemenin ardından noterlik belgesi alınır. Önemli olan belgelerin tam olmasıdır.

Yorumlar (0)