Nesli tükenmekte olan canlılar avlanmayacak!

Nesli tükenmekte olan 18 köpekbalığı ve vatoz türünü korumayı taahhüt eden tasarı, İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Taraflar Konferansı'nda onaylandı.

YAŞAM 26.08.2019, 09:43
Nesli tükenmekte olan canlılar avlanmayacak!

İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Taraflar Konferansı'nda, nesli tükenmekte olan 18 köpek balığı ve vatoz türüne yönelik av yasağını öngören tasarı 40'a karşı 102 ülkenin oyuyla kabul edildi. 

Tasarı, Meksika tarafından gündeme getirildi. Bu tasarıyla nesli tükenmekte olan deniz canlılarının, sayıları türlerini devam ettirecek düzeye ulaşana kadar avlanmaları yasaklanıyor.

Köpek balıkları çorba için avlanıyor

Sivil toplum kuruluşu The Pew Trust, ticari amaçla her yıl avlanan köpek balığı sayısının 100 milyon civarında olduğunu ve bazı köpek balıklarının da yüzgeçlerinden yapılan çorba için avlandığını belirtiyor.

Akdeniz'deki sayıları neredeyse tükendi

En hızlı köpek balığı türü olan Mako köpek balıklarının Akdeniz'deki sayılarının neredeyse tükendiği, Atlantik, Kuzey Pasifik ve Hint Okyanusu gibi yerlerde ise hızla azaldığı ifade ediliyor.

Çin, İzlanda ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler tasarıya karşı oy verirken, bazıları ise Mako köpek balıklarının avlanma sonucu sayılarının azalmasına ilişkin yeterince kanıt bulunmadığını ileri sürüyor.

Söz konusu tasarının, gelecek hafta tüm üyelerin katılacağı toplantının ardından yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)