Mevlit Kandili’nin önemi: Mevlit Kandili’nde nasıl ibadet edilir?

Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hazreti Muhammed'in (SAV) doğum günü olarak kutlanan Mevlit Kandili, bugün Müslümanlar tarafından idrak edilecek. Peki Mevlit Kandili’nde nasıl ibadet edilmeli? İşte Mevlit Kandili’nin önemi ve yapılabilecek ibadetler…

YAŞAM 25.09.2023, 10:56 26.09.2023, 12:00
Mevlit Kandili’nin önemi: Mevlit Kandili’nde nasıl ibadet edilir?

Mevlit Kandili, hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısı ile idrak ediliyor. İslam toplumlarında Mevlit Kandili, peygamber sevgisinin kültürel yaşama yansıması olarak asırlardır kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda son peygamber Hazreti Muhammed'in (SAV) doğum günü olan Mevlit Kandili, Müslümanlar tarafından yarın idrak edilecek.

Mevlit Kandili’nin önemi nedir?

Sözlükte "doğum zamanı ve yeri" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe ise özellikle Hazreti Muhammed'in (SAV) doğumu ve bu kapsamda yapılan törenler ile yazılı eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Eyyubi, Fatimi ve Memlük devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenler ile kutlanılmasının yanı sıra Arap ve Türk edebiyatında peygamber sevgisinin anlatıldığı çeşitli eserler kaleme alındı.

Özellikle bazı İslam toplumlarından yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" isimli mesnevisi, besteli ya da kendine has bir şekilde irtica edilerek mevlit merasimlerinde okunuyor.

Mevlit Kandili’nde nasıl ibadet edilmeli?

Rebiülevvel ayının 12. gecesi kutlanan Mevlit Kandili, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğum günü olarak kabul edilir. 2023 yılında ise 26 Eylül Salı gününe denk gelen Mevlit Kandili her yıl olduğu gibi zikir, salavat ve ibadetlerle geçirilmeli ve çok kıymetli olan bu gecede, ihlaslı şekilde çokça ibadet edilmelidir.

Mevlit Kandili'nde yapılacak ibadetler

Mevlit kandilinde yapılabilecek ibadetler ise şöyle:

• Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğum gününde O'nu anmak için çokça salavat çekilebilir.

• Bu mübarek gecede Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in şefaatine erişebilmek ümidi ile Allah'a dua edilebilir.

• Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in ruhu için Yasin-i şerif ve çeşitli sureler okunabilir.

• Sağlık durumu el veren kişiler kandil gününü oruçlu geçirebilir.

• Bu mübarek günde isteyenler kaza ve nafile namazları kılabilir.

• Kılınması oldukça faziletli olan ibadetlerden tesbih namazı da yine bugün eda edilebilir.

Yorumlar (0)