Karadeniz zekasını konuşturdu, domuzlardan kurtuldu

Senelerdir bahçesine girerek mahsulüne zarar veren domuzlardan bıkan Ordulu bir fındık üreticisi, muhteşem Karadeniz zekasıyla farklı bir yöntem geliştirdi.

YAŞAM 18.07.2022, 10:45 18.07.2022, 13:52
Karadeniz zekasını konuşturdu, domuzlardan kurtuldu

Ordu’nun ilçesi olan Altınordu’ya bağlı Saraycık Mahallesi’nde hayatını devam ettiren Necdet Pala, bahçesine dadanan domuzlardan bıkmıştı. 20 dönüm fındıklığı olan Ordulu adam, mahsullerine gelen zararlar sonrasında domuzları nasıl uzak tutacağını düşünmeye başladı. Fındık sezonunda bahçesinde nöbet tutmaya başlayan Pala, bundan da olumlu bir sonuç alamadı. Karadeniz zekasını kullanan fındık üreticisi yeni bir yöntem geliştirdi.

Elektrikçiden yardım aldı

Fındık bahçesinin içerisini devamlı olarak yanıp sönen renkli led lambalarla kaplamayı düşünen Pala, “Yalnızca led lambalar kullanmayı düşünmedim. Bunların yanına bir de çakar lambalar koysam ne olur? dedim. Daha sonrasında bir elektrik ustasından yardım aldım. Ve aklımdaki plan neyse bire bir uyguladım” dedi. Fındık bahçesini bir üs haline getiren Pala, 5 senedir domuzların ürünlerine zarar vermediğini ifade etti.

Fındık bahçesi içerisinde çakar lambalar, bir adet alarm sistemi ve 50 adet led lamba bulunduğunu söyleyen Pala, Karadeniz zekasının her zaman işe yarayacağını aktardı.

“Sistem sayesinde rahatça fındık toplayabiliyoruz”

Oluşturduğu yeni yöntemi 4 senedir kullandığını dile getiren Pala, “Daha öncesinde de değişik sistemler geliştirmiştik fakat bunlar domuzun önüne geçememişti. Ben bu sistemi ortaya çıkardım artık bahçeme domuz girmiyor. Bu alanlara renkli lambalar yerleştirdim onlar olay sırasında selektör yapıyor, bunun yanı sıra projektörler de bulunuyor. Bu yöntemi uygulamaya koyduktan sonra fındığımızı rahatlıkla topluyoruz. Ben bahçemi geliştirdiğim yöntem sayesinde kurtardım. Bunu uygulamaya koyabilmek için elektrikçi bir arkadaşla konuştum. Benim oluşturduğum proje ile düşünüleni yaptık. Bahçede otomatik bir siren bulunuyor. Onlar 15 dakikada bir çalışıyor. Işıklarda renkli oluğu için domuzların gözünü alıyor, bahçeye giremiyorlar. 4-5 senedir çok rahatız. Bu hayvanlar yalnızca fındıkları yemiyor, bahçeyi tahrip ediyor, ağaçların dallarını da kırıyordu” şeklinde ifade etti.

“Buranın insanının kafası çalışır”

Her biri küçük voltlarda olmak üzere ortalama 50 adet lamba olduğunu aktaran Pala, “Biz Karadenizliyiz, buranın insanının kafası çalışır, zekâsı pratiktir. Örneğin bu sistem benim düşünerek oluşturduğum bir proje. Bu sistemin her bir kısmını kendim çizdim. Sonrasında kardeşimle beraber verdiğimiz kararla sonrası sistemi uygulamayı geçirdim. Sonuç ne oldu? Domuzlardan tamamıyla kurtulduk” dedi.

Askeriye alarmları ile benzer bir sistemi var

Saat 20.00 ve 07.00 arasında sistemin çalıştığını söyleyen Pala, “Elektrikler gittiği zamanları da düşündük. Bunun içinde bir akümüz var. Sistem otomatik olarak aküye geçiş yapıyor ve çalışmasını sürdürüyor. Askeriyelerde de bu sistemin benzeri var. Aynı mantıkla alarm sistemi 15 dakika kadar çalışır sonrada 15 dakika durur. Bu sırada çakar lambalar aktif hale gelir, yanıp söner” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)