Kafası hep güzel

Bu hastalık bazı insanlara hastalığımı buldum dedirtti. Bir çok genç bu haberi sosyal medyada "hastalığımı buldum" diyerek etiketledi.

YAŞAM 21.10.2019, 17:22 21.10.2019, 17:29
Kafası hep güzel

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir adam tüm gün boyunca hiç alkol tüketmeden sarhoş geziyor. Sebebi ise bağırsaklarında maya mantarı çoğalan 46 yaşındaki adamın vücudunun, kendi kendine bira üretmeye başlaması. Duyanları hayrete düşüren hastalık, talihsiz adamın hayatını alt üst etti.

New Scientist dergisinin haberine göre Amerikalı adam, ilk başta hafif olarak sarhoşluğu hissetmeye başladı. Ancak daha sonra baş dönmesi, hafıza kaybı gibi etkiler çoğalınca işinden istifa etmekten başka çaresi kalmadı. Bir çok doktora giden ve hastalığının çaresini bir türlü bulamayan adam için bir psikiyatr kendisine antidepresan ilaçları önerdi. Fakat bu hastalık aslında çok nadir görülen bir hastalık olan 'Auto-brewery sendromu' (Türkçe'siyle kendi kendine mayalanma sendromu) veya gut fermantasyonu sendromu. Bu sendrom sindirim sisteminde alkol üretilmesine neden oluyor.

Bu sendroma sahip olan kişi, yediklerinin bağırsaklarında alkole dönüşmesi sonucunda sarhoş oluyor. 2013'ten önce hakkında çok detaylı bilgi bulunmayan sendrom, ilk defa o yıl 61 yaşında bir Amerikalı'da tespit edildi. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda hastanın bağırsaklarında ekmek, bira ve şarap yapımında sıkça kullanılan 'Saccharomyces cerevisiae' türünde maya bulunduğunu tespit etti. Sonunda ise Amerikalı adama mantar tedavisi ve düşük karbonhidrat rejimi uygulanarak sendromu yok etmesi sağlandı.

Yorumlar (0)