Kadınlar bu meslekte erkeklere ‘taş çıkartıyor’

Erkek işi olarak görülen mermer işçiliğinde kadınlar artık, erkeklere ‘taş’ çıkartıyor. Beden gücünün yüksek oranda kullanıldığı meslek grubundan kadınlar adeta hamaratlarını gösteriyor.

YAŞAM 08.03.2021, 17:33 09.03.2021, 14:45
Kadınlar bu meslekte erkeklere ‘taş çıkartıyor’

Türkiye’de mermer sektörünün öncü kenti olan Afyonkarahisar’da kadınlar erkeklerin mesleğine el koyuyor. Önemli güç ve efor gerektiren üretiminin neredeyse tüm aşamasında yer alan kadınlar erkekleri işinden edeceğe benziyor. Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde mermer işçiliği yapan kadınlar, yaptıkları işler ile erkekler ile yarış halinde.

Tonluk mermerleri işliyorlar

Üretim bölümünde mesai harcayan Rabia Olgun, kadınların her işi başardıklarını belirterek, “Bütün kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Biz mermerlere doğal görünüm veriyoruz. Bizim işimiz çok zor ancak zamanla bu işe alıştık. Kadınlar isterse her işi yapabilir” ifadelerini kullandı.

‘Yapamayacağımız iş yok’

Sektörde uzun yıllardır mesai harcayan bir diğer isim olan Necla Arı ise, 2 yıldır mermer patlama adı verilen işte çalıştığını belirtti. Kadınların hayatın her alanında olduğu gibi üretimin her aşamasında da olduğunu dile getiren Arı, şöyle konuştu: “Burada mermer patlatma işlemi yapıyoruz. Televizyon ünitesi ve dış kaplama gibi bölümlerde kullanılıyor. Mermer burada işleniyor, daha sonra satışa sunuluyor. Bizim yapamayacağımız iş yok, yeter ki yapmak isteyelim. Çalışan kadın kendi ayaklarının üstünde olduğu için daha çok özgüvenli oluyor.”

Kadın erkek oranı yarı yarıya

Firma sahiplerinden Mustafa Açar, iş yerinde çok sayıda kadın çalışan bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Kadınlar yakında sektörde işimizi elimizden alacak. Bizim firmamızda yarı yarıya kadın çalışanımız bulunuyor. Kadınlar biliyorsunuz Türkiye’de de Afyon’umuzda da artık her ortamda her çalışma sahasında yer alıyorlar.”

Yorumlar (0)