İstemsiz hareketleri kalbini yoruyor… Antalya’da 15 yaşındaki Burak’ın hayat mücadelesi

Doğum esnasında boynuna anne kordonu dolanan Burak, ortalama 10 senedir istemsiz hareketleriyle mücadele ediyor. Kalbi normalden 2-3 kat daha çok atan Burak’ın ailesi, evlatlarının hayatından kaygı duyuyor.

YAŞAM 26.07.2022, 17:05 27.07.2022, 16:07
İstemsiz hareketleri kalbini yoruyor… Antalya’da 15 yaşındaki Burak’ın hayat mücadelesi

Antalya’nın ilçesi olan Muratpaşa’da hayatını devam ettiren Nurgül-Orhan Kaya çiftinin 5 çocuğu içerisinden 15 yaşında olan Burak Kaya'nın, doğum sırasında anne kordonu boynuna dolandı. O sırada beynine oksijen gitmeyen Kaya’ya, doktorlar tarafından doğuştan “Serebral Palsi” tanısı kondu. Aile, konuşma ve yürüme zorluğu yaşayan evlatlarını fizik tedavi yöntemi ile kendine getirebildi. Fakat Burak, 5 yaşına girdiği sırada birdenbire istemsiz hareketlerde bulunmaya başladı.

Yemek yiyemiyor, yürüyemiyor

Birçok defa farklı doktora giden gezen aile, takribi 10 senedir devamlı tekrar eden bu hareketlerin önüne geçmenin bir çözümünü bulamadı. Son 1 sene içerisinde hareketlerinde daha fazlalaşma görülen Burak, bu durumdan dolayı yemek yiyemiyor ve yürüyemiyor.

Fazla hareketlilikten dolayı kalbi normalin 2-3 katı fazla atan Burak’ın ailesi, evlatlarının hayatından kaygı duymaya başladı. Burak’ın isteyerek yaptığı tek hareket ise siyah-beyazlıların meşhur hareketi olan kartal pençesi…

“10 senedir tedavi bulunamadı”

Çocuğunun 5 yaşına girdikten sonra bu hareketlere başladığını ifade eden baba Orhan Kaya, fizik tedavi sayesinde büyük bir oranda iyileşme sağlandığını fakat son 10 senedir istem dışı hareketlerle mücadele ettiklerini aktardı.

Oğlunun zor durumda olduğunu ifade eden Kaya, “Tam her şey iyiye gidiyor diyorduk, yürümeye konuşmaya başlayan çocuğumuz bir anda istemsizce hareketlerde bulunmaya başladı. Doktorlar nedenini 10 sene oldu hala bulamadı. Beyinle ilgisi var diyorlar ancak oğlumuz 10 sene içerisinde herhangi bir tedaviye cevap vermedi. Gitmediğimiz yer kalmadı artık. 1 yıldır evden dışarıya gidemiyor. Her geçen günde hareketleri daha da artıyor. Ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Çaresiz kaldık. Allah’tan tek isteğim, evladım Burak’ın çare olacak bir hastanede tedavi edilmesi. Bu istemsiz hareketlerden kurtulması gerekiyor” dedi.

“Kalbi çıkacakmış gibi”

Oğlunun çok fazla harekette bulunduğunu ve bu durumun nabzını daha fazla yükselttiğini vurgulayan Kaya, “Kalbi bir anda duracak diye endişeliyiz. Devamlı olarak sallandığı için, kalbi çok hızlı atıyor sanki çıkacak gibi. Normal insanlardan 2-3 kat daha fazla atıyor. Evladımızın yüzünde morarmalar meydana geliyor, hareketlenme durunca da hemen elini kalbine götürüyor. Şu an için oldukça endişe duyuyoruz. Evimizin ne tuzu ne tadı kaldı. Burak’ı 6-7 aydır farklı bir yere götüremiyorum. Temiz hava alamıyor. Rabbim kimseyi çocuğuyla sınamasın, kimse çaresizlik yaşamasın. Biz ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tek isteğimiz bu sorunun bitmesi”

Oğlunun birçok ilaç kullandığını ifade eden Kaya, “Beyin fonksiyonlarını yavaşlatması için farklı ilaçlar kullanıyoruz. Ancak son dönemlerde bunlarda işe yaramıyor. Allah’tan umudumuzu kesmiyoruz. Her dediğimizi anlıyor. Oldukça akıllı bir çocuk. Tek problemimiz bu istem dışı eylemlerin sona ermesi” diye konuştu.

“Tüm hayatı Beşiktaş”

Evladının fanatik bir Beşiktaş hayranı olduğunu da dile getiren Kaya, “Tüm yaşantısı Beşiktaş diyebilirim. Beşiktaş maçını kaçırmadan izler. Maçın düzenlendiği gün beraber izliyoruz. Mağlubiyet yaşandığında üzülür, kazanınca da sevinçten havalara uçar” dedi.

Yorumlar (0)