İşte Sezar'ın "Veni-Vidi-Vici" dediği Tokat'taki kale!

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın "Veni-Vidi-Vici" yani "Geldim-Gördüm-Yendim" sözünü söylediği tokat'taki kale büyük ilgi görüyor.

YAŞAM 25.11.2019, 11:41
İşte Sezar'ın "Veni-Vidi-Vici" dediği Tokat'taki kale!

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın Pontus Kralı II. Pharnake karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici" yani "Geldim, gördüm, yendim" sözünü söylediği Tokat'taki Zile kalesi, yerli ve yabancı turistlerin hayli ilgisini çekiyor.

Tokat ilinin Zile ilçesinde antik çağlarda bir höyüğün üzerine inşa edilen ve akropol özelliğine sahip olan Roma Kalesi tarihî özelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında en ön sıralarda bulunuyor.

M.Ö. 47 yılında ünlü Roma İmparatoru Jül Sezar ile Pontus Kralı II. Pharnake "Farnas" arasında yapılan Altıağaç "Zela Savaşı"nda sarf ettiği ve Roma'ya gönderdiği Veni-Vidi-Vici (Geldim-Gördüm-Yendim) tarihin en kısa ve veciz mektubu ise Zile Kalesi'ne değer katıyor.

Tokat’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihî mekânlar arasında en başta bulunan Zile Kalesi ile ilgili bilgi veren Zile Belediyesi Kültür Müdürü Necmettin Yılmaz, "Tokat ilimizdeki Zile Kalesi'ni dünyaca ünlü yapan M.Ö 47 yılında Jül Sezar’ın yaptığı savaş sonrasında söylediği 'Veni-Vidi-Vici' yani 'Geldim-Gördüm-Yendim' sözüdür. Zile Kalesi'ndeki mil taşlarında bu ibare bulunuyor. Mil taşların kopyalarını alıp İngiltere’deki bazı müzelere götürdüler.” ifadelerini kullandı.

Zile Kalesi'ni gezen Aslı Sevi, tarihi hissederek tarihî bir mekânda bulunmaktan duyduğu mutluluğu anlattı. Özgür Uysal ise Zile Kalesi'nin tarihî özelliği nedeniyle dikkatini çektiğini ve gezilebilecek nadir yerlerden birisi olduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0)