İstanbul’da sular çekildi, asırlık mezar gün yüzüne çıktı

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden olan Başakşehir’in Şamlar Mahallesi’ndeki Şamlar Barajı’nda suyun, kuraklık ve sıcak havanın etkisiyle çekilmesi üzerine asırlar öncesine ait köy mezarlığı ve yerleşke ortaya çıktı.

YAŞAM 25.08.2023, 10:06
İstanbul’da sular çekildi, asırlık mezar gün yüzüne çıktı

İstanbul Başakşehir'deki Şamlar mahallesi, 2013 yılında köy statüsünden çıkarıldı ve mahalle oldu. Şamlar Mahallesi’nin bir bölümü 1996 yılında inşa edilen Sazlıdere Barajı’nın doldurulması ile birlikte sular altında kaldı.

Mezarlarını taşıyanlar olmuş

Köyün eski yerleşkesinin sular altında kalacağını tahmin eden köylüler, mezarlıkta bulunan cenazelerini çıkararak başka mezarlıklara defin etti. Bazı mezarlıklar ise olduğu yerde bırakıldı.

Eski köy yerleşkesinin tamamen sular altında kalması ile birlikte 27 senedir baraj olarak bilinen alanın altından eski Şamlar Köyü’nün bulunduğu ise köylüler tarafından biliniyor.

Sular geriledi, tarihi köy ortaya çıktı

İstanbul’da bu sene artan kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeni ile birçok baraj neredeyse kuruma noktasına geldi ve su seviyesinde ciddi düşüş oldu. İSKİ verilerine göre Sazlıdere Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 15,4 seviyesine kadar geriledi. Su seviyesinin gerilemesiyle birlikte tarihi Şamlar Köyü de yeniden gün yüzüne çıktı.

Suyun çekilmesi ile birlikte asırlar öncesinde yapılmış olan tarihi mezarlığın giriş kapısı, etrafında örtülü olan duvarlar ve içerisinde bulunan onlarca mezar görüldü.

Doğduğu günden beri Şamlar Mahallesi’nde yaşayan 69 yaşındaki Mahir Gönen, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Benim atalarım ve dedelerim de buralı. Ben o eski mezarlıkta dedemin babaannesine ait bir mezar taşı bulmuştum. 1854 senesinde vefat etmiş. Biz tabi o taşta yazılanları okuyamadık, bilen birisine gösterip o şekilde anlamıştık ne yazdığını. Şamlar Köyü adını Şam’ın bir beldesinden alıyor. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fetih ettiğinde Şam’dan gelenler buraya yerleşmiş ve ilk yerleşkesi de öyle olmuş, ismi de oradan geliyor. Şu an sular altında olan yer eskiden büyük bir mahalleydi. Su çekilince mahalle yeniden meydana çıktı. Benim babam, dedem, babaannem ve bütün büyüklerim o mezarlıktaydı. Biz onları sonradan nakil ettik."

Yorumlar (0)