İklim krizi, 5 trilyon dolarlık zarara yol açabilir!

"Aquanomics" adlı raporunu paylaşan Avustralya merkezli GHD firması, küresel çapta artan su riskine dair verileri paylaştı. Rapora göre sadece 2021 yılında iklim değişikliği nedeniyle 100 milyon kişi su sıkıntısı çekti. İşte detaylar...

YAŞAM 30.08.2022, 14:59 31.08.2022, 08:57 Hakan Öksüz
İklim krizi, 5 trilyon dolarlık zarara yol açabilir!

İklim değişikliği nedeniyle son 10 yılda artan sel riski, dünyanın birçok bölgesini doğrudan etkiliyor. Avustralya merkezli GHD firması, "Aquanomics" isimli raporunda küresel çapta artan su riskine ilişkin verileri aktardı. Küresel ısınmanın sel, fırtına ve kuraklığa yol açtığını kaydeden rapor, "Afetler nedeniyle 2050 yılına kadar küresel ekonomi 5,6 trilyon dolarlık zarara uğrayabilir." ifadelerine yer verdi. 

Su sektörü, değişime öncülük edebilir!

Raporda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin özellikle son 10 yılda fazlaca hissedildiğine değinildi. İklim krizinin daha da derinleşmemesi için bir an önce sert önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi. Değişime öncülük etme fırsatına sahip olan su sektörünün, inovasyon ve yatırımlara daha fazla eğilmesi gerektiği belirtildi. 

En az 100 milyon insanı etkiledi

İklim değişikliğinden dolayı aşırı hava olaylarının arttığına işaret edilen raporda, "Kuraklık ve sellerin artması, küresel ısınmanın en önemli işaretleri arasında gösterilebilir. 2021 yılında dünya genelinde en az 100 milyon insan bu afetlerden etkilendi. Bu durum sosyal olarak zannedilenden çok daha fazla olumsuz etkiye neden olabilir." ifadelerine yer verildi.

Afrika İklim Haftası başladı

İklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerin başında Afrika geliyor. Kıta genelindeki su kaynaklarının kuruma hızı, her geçen yıl daha da artıyor. Ülkelerin liderleri, kuraklığa karşı alınacak önlemleri masaya yatırmak için Gabon'un başkenti Librevil'de buluştu. Kıta genelindeki iklim kaynaklı sorunların çözüm yöntemlerinin ele alınacağı Afrika İklim Haftası (ACW), 2 Eylül'de sona erecek.

Yorumlar (0)