Gümüşhane Torul Baraj Gölü'nde alarm! Su seviyesi 45 metre çekildi

Son dönemin en yağışsız yaz mevsimini yaşayan Gümüşhane’de, enerji amacıyla inşa edilen Torul Baraj gölünde su seviyesinin 45 metreye yakın çekildiği görüldü.  

YAŞAM 11.12.2021, 12:48 13.12.2021, 09:20
Gümüşhane Torul Baraj Gölü'nde alarm! Su seviyesi 45 metre çekildi

Küresel ısınma ve farklı etkenler sebebiyle son dönemde su probleminin yaşandığı Gümüşhane’de, bu durumdan barajlar da nasibini alıyor.

Su seviyesinde ciddi düşüş

Vauk Dağından gelip Karadeniz’e dökülen ve 160 kilometrelik derin vadilere yaşam veren Harşit çayı üstünde enerji üretimi için inşa edilen Torul Barajı ve Hidroelektrik Santrali gölünde, yağışın yaşanmadığı yaz ve sonbahar döneminden sonra su seviyesi büyük oranda geriledi. 

Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından olan ve bazı dönemlerde yaşanan sel felaketlerinde can kayıplarına yol açan Harşit Çayı üstündeki baraj gölünde, su düzeyi 45 metre yakın çekilirken, yaz ayları süresince su altında kalan evler gün yüzüne çıktı. 

Barajın başlangıç yerindeki çölü anımastan havzada derin yarıklar meydana gelirken, sürekli esen rüzgar, dere yatağında bulunan kumu Çamlıca ve Köprübaşı mahallesindeki bahçe ve evlere taşıyor. 

Tarihi köprü gün yüzüne çıktı

Neredeyse kuruma seviyesine gelen Harşit Çayının, son dönemlerde yüksek yerlerde yaşanan kar yağışından sonra debisinin arttığı görülürken, bahar döneminde tamamıyla su altında kalmış olan tarihi Torul köprüsü, su düzeyinin düşmesinden sonra gün yüzüne çıktı. 

Son yıllardaki manzarayı yorumlayan Çamlıca Mahallesi’nden 74 yaşındaki Kemal Bostanoğlu, “Bu yaşıma geldim, yakın döneme kadar 1-2 metrelik kar yağar, bahar dönemine kadar kalırdı. Bugün su da yok kar da yok. Biz ektiğimiz sebzeyi ve bu suyla sulardık. Kaç senedir kar yağmıyor. Kuraklık çok, su yok. Baraj bittiği zaman da problem yaşıyoruz. Harşit Çayı önceden oldukça temiz akıyordu. Barajdan sonra su bozuldu, kesiliyor, fırtına, kum, rüzgarla başbaşa kaldık ve bunaldık” sözlerini kullandı. 

Enerji amacıyla inşa edilen ve 2008’den beri faaliyette olan Torul Baraj gölünde, üçte bir oranında su seviyesinin azaldığını ifade eden Kaya Çelik, “Son dönemde ülkemizde, dünyamızda olduğu gibi bu bölgede de kuraklık sonucunda sularda azalmayla birlikte ürünlerde verim de azaldı. Barajda olduğu gibi su problemi, köylerimizde de mevcut. Eskiye göre şu anki su debisi, üçte bir seviyesinde azaldı. Barajdaki su düzeyi, kuraklığın sonucunda düştü, pek çok kaynak suyu kurudu. İlçelerde, köylerde su problemi başladı. Yaz aylarında sulama ve içme suyunda çok ciddi problemler yaşadık” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)