Gaz yağı nedir, ne işe yarar? Gaz yağı nerelerde kullanılır?

Günlük yaşamda gaz yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Araçlarda ortaya çıkan zift lekelerinin temizlenmesinde, jet ve traktör gibi araçlarda yakıt olarak ve boya kalıntılarının giderilmesinde tercih edilmektedir. Benzin istasyonlarında petrolden sonra en sık tercih edilen maddedir. Peki, gaz yağı nedir, ne işe yarar, gaz yağı nerelerde kullanılır? İşte detaylar...

YAŞAM 01.10.2022, 13:49 03.10.2022, 10:48
Gaz yağı nedir, ne işe yarar? Gaz yağı nerelerde kullanılır?

Kullanım alanı oldukça geniş olan gaz yağı, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Gaz yağı nedir, ne işe yarar, gaz yağı nerelerde kullanılır? İşte detaylar...

Gaz yağı nedir?

Gaz yağı, yanıcı ve ham maddesi petrol olan bir karışımdır. Gaz yağını, güneş almayan ve çocukların erişemeyeceği yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza etmek gerekir. Saydam bir görünüme sahip olan gaz yağının cilde temas ettirilmemesi gerekir. Gaz yağı, yüksek sıcaklıklarda petrolün damıtılması ile ortaya çıkmaktadır. Hidrokarbon karışımı olarak bilinen bu madde elektriğin olmadığı dönemlerde aydınlatma aracı olarak kullanılmaktaydı.

Gaz yağı ne işe yarar?

Eskiden aydınlanma amacı ile kullanılan gaz yağı günümüzde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanların başında ısıtma, soğutma, boya ve zift lekelerini çıkartma ve araç yakıtı gelmektedir.

Gaz yağı nerelerde kullanılır?

Gaz yağının kullanım alanları şöyle:

- Jet yakıtı olarak kullanılmaktadır. Direkt olarak yanmayan bu yakıtı yakabilmek için bir bez parçasını tutuşturarak çıkardığı alevden yararlanılması gerekir.

- Asfalt gibi ham maddesi petrol olduğu bilinen maddelerin inceltilmesinde kullanılmaktadır. Fabrikalarda bulunan makinelerin temizliğinde, yağlı boya artıkları, paslı yüzeylerin temizliğinde, saçlarda bit temizliğinde kullanılmaktadır.

- Meşale gibi aydınlatma araçlarında tercih edilmektedir. Meşalenin uç kısmında bulunan bez parçasına sürülerek yakılmaktadır. Günümüzde meşaleler, sembolik olarak kullanılmaktadır.

- Gaz yağı zift lekelerinin çıkarılması konusunda da çok etkilidir. Bu şekilde tiner görevi üstlenmektedir.

- Asfaltın inceltilmesinde tercih edilir.

- Gaz yağı ısınma için kullanılan sobaların tutuşturulmasında da ayrıca kullanılır. Hızlı bir biçimde alev aldığı için dikkatli olunması gerekir.

- Araçların çamurluklarında ortaya çıkan zift ve beyaz şerit lekelerini çıkarmada tercih edilir.

Yorumlar (0)