Uluslararası Uzay İstasyonu, Avrupalı kadın komutana emanet!

İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'nın ilk Avrupalı kadın komutanı oldu. Cristoforetti'nin, istasyondaki ekibe liderlik edeceği ve astronotların performansından sorumlu olacağı kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.10.2022, 14:00 Hakan Öksüz
Uluslararası Uzay İstasyonu, Avrupalı kadın komutana emanet!

Dünya'nın yörüngesine sabitlenen Uluslararası Uzay İstasyonu, çok sayıda astronot ve bilim insanının uzay araştırmaları yapmasını sağlıyor. Dönüşümlü olarak istasyona giden astronotlar, burada kaldıkları süre içerisinde bilimsel çalışmalar yürütüyor. Uzay ortamında gerçekleştirilen deneylerden elde edilen sonuçlar, birçok sektörde yenilikçi teknolojilerin üretilmesini sağlıyor. 

İstasyon, 22 yıldır kullanılıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılında inşa edilmeye başlanmıştı. Astronot Bill Shepherd'ın yanı sıra Rus kozmonotlar Yuri Gidzenko ile Sergei Krikalev'in yer aldığı uzay istasyonu, 2 Kasım 2000'de uzaya fırlatılmıştı. 22 yıldır uzay görevlerinde kullanılan istasyondan zaman zaman renkli görüntüler geliyor. Astronot Chris Hadfield'ın uzay istasyonunda gitar eşliğinde "Space Oddity" şarkısını söylemesi, bunlardan biri olmuştu.

Görevi Oleg Artemyev'den devraldı!

Kadın astronotların son zamanlarda uzay görevlerinde yer almasına rağmen şimdiye kadar Avrupa'dan herhangi bir kadın astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun komutasını üstlenmemişti. İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, istasyonun yetkili komutanı oldu. İtalyan astronot, görevi Oleg Artemyev'den devraldıktan sonra yaptığı konuşmada son derece heyecanlı olduğunu söyledi.

Dünya'daki ekiple iletişimi kuracak kişi, Samantha Cristoforetti olacak. Acil durumlarda devreye girecek olan Cristoforetti, mürettebatın sağlığından sorumlu tutulacak. Uzay çalışmalarını yürüten ekibe liderlik edecek Samantha Cristoforetti, astronotların performansını da izleyecek.

Yorumlar (0)