"Eyyam-ı bahur" sıcakları geliyor: İstanbullular çarşamba günü nemden bunalacak!

Türkiye, çarşamba gününden itibaren cehennem sıcakları, Afrika sıcakları ve çöl sıcakları olarak da bilinen yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşanacağı "eyyam-ı bahur"un etkisi altına girecek. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hüseyin Toros, aşırı sıcakların bir hafta süreceğini ifade etti.

YAŞAM 30.07.2023, 17:38
"Eyyam-ı bahur" sıcakları geliyor: İstanbullular çarşamba günü nemden bunalacak!

Yaz mevsiminin en boğucu ve sıcak günlerini ifade etmek için kullanılan "eyyam-ı bahur" her sene temmuz ayının sonuyla ağustos ayının başına denk geliyor.

Yerini cehennem sıcakları, Afrika sıcakları ve çöl sıcakları gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, yurdun batı ve güney kesimlerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

"Küresel ısınma her geçen gün etkisini arttırıyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye'nin temmuz ayında Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacağını söyledi.

Sıcaklıkların bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeni ile sıcaklık rekorları kırıldığını vurgulayan Toros, "Temmuz ayında birçok ilde ekstrem sıcaklık rekorları kırıldı ve küresel ısınma her geçen gün biraz daha etkisini göstermeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

Nem ve sıcaklık artacak!

Prof. Dr. Toros, birkaç gündür serinleyen havanın çarşamba günü itibari ile yeniden ısınmaya başlayacağını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşamaya devam edeceğiz. Eyyam-ı bahur sıcakları Arap Yarımadası'ndan yurdumuza gelecek. Temmuz ayında olduğu gibi Çarşamba’dan itibaren 1 hafta boyunca eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altında kalacağız. Sıcaklıklar özellikle ülkemizin batı ve güney kesimlerinde etkili olacak. Avrupa orta vadeli hava tahmin merkezi tarafından paylaşılan model sonuçlara göre, ülkemizin batı ve güney kesimlerinde sıcaklıklar 35 ile 40 derece üzerinde olacak. Doğu ve Güneydoğu 35 ile 45 arasında, Ege 35 ile 43, Marmara 35 ile 40, Akdeniz Bölgesi 35 ile 42, İç Anadolu 37 ve Karadeniz'de 30 derece üzerinde sıcaklar tahmin ediliyor. Özetle yeniden aşırı sıcaklara maruz kalacağız. Bağıl nemle beraber hissedilen sıcaklık daha da yükselecek. İstanbullular eyyam-ı bahur sıcaklarında adeta nemden bunalacak."

"Güneş ışınlarından korunmak önemli! "

Vatandaşların özellikle bu dönemde sıcak havaya dikkat etmesi gerektiğini belirten Toros, dışarı çıkıldığı zaman vücudun doğrudan ya da dolaylı güneş ışınından korunmasının oldukça önemli olduğunu, mümkün oldukça da güneş ışığına maruz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

"Orman yangınlarının çıkmaması için dikkatli olunmalı"

Prof. Dr. Toros, eyyam-ı bahur sıcakları sebebiyle buharlaşmanın daha da artacağının belirterek, su tasarrufunun ise önemli olduğunu, özellikle orman yangınlarının meydana gelmemesi için vatandaşların dikkatli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)