Erdoğan: Ancak iş birliğiyle mümkün!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kaynakların korunması tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün" dedi.

YAŞAM 17.06.2019, 13:57
Erdoğan: Ancak iş birliğiyle mümkün!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yer altı ve yer üstü su kaynaklarının muhafaza edilmesi, çölleşmeyle mücadele ve iklim değişiklikleri gibi problemlerin çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır." açıklamasında bulundu.

"Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü" dolayısıyla ATO Congresium'da düzenlenen programda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da katılımcılara okundu. 

Dünyanın küresel ısınma, susuzluk, çölleşme, kuraklık, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bazı canlı türlerinin yok olması gibi ciddi çevre felaketleriyle mücadele ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Denizlerin, okyanusların, yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması, çölleşmeyle mücadele ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri gibi problemlerin çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır. Türkiye, tabiat varlıkları ve ekolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu mirasın, bu zenginliğin kıymetini bilmek ve bu mirası ve zenginliği gelecek nesillerimize daha da güçlendirerek, geliştirerek, zenginleştirerek aktarmak için var gücümüzle çaba sarf edeceğiz. Gelecek kuşaklara daha yeşil bir dünya bırakmak için tüm halkımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."

"Şimdiye kadar 4,5 milyar fidan toprakla buluşturuldu"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de konuşmasında çölleşmenin, dünyayı tehdit eden ve gün geçtikçe büyüyen, savaşlardan daha tehlikeli ve daha sinsi bir tehlike olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin (UNCCD) imzalandığı 17 Haziran 1994'ten beri çeyrek asrın geride kaldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu süreçte ülkelerin bir araya gelerek pek çok çalışma yaptıklarını ve taraflar konferanslarında kritik kararların altına imza atıldığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de her yıl 50'ye yakın ülkeden, 100 civarında uzmana, çölleşmeyle mücadele konusunda eğitim verildiğini belirterek, 2018 sonu itibariyle 800'ün üzerinde yabancı uzmanın bu kapsamda eğitim aldıklarını açıkladı.

Türkiye'nin çölleşmeyle mücadelede sınır tanımadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu çerçevede Afrika ülkelerinin tamamına yakınıyla iş birliği içinde olduklarını dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin son 17 yıldaki çalışmalarıyla erozyon ve çölleşme ile mücadelede büyük adımlar attığına vurgu yaparak, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan himayelerinde başlatılan Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği'yle bugüne kadar 4,5 milyar fidan toprakla buluşturuldu. Hedefimiz, 2023 senesine kadar dünya nüfusu adedince yani 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak." şeklinde konuştu.

"Önlemlerimizi almamız gerekiyor"

Çölleşmenin sosyal etkilerine de değinen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çok geç kalmadan, araziler üretkenliğini tamamen kaybedip topraklar insanlar için tamamen yaşanılmaz bir yer olmadan önlemlerimizi almak durumundayız. Bu önlemleri alırken de sadece kendi topraklarımızı değil küresel olarak tüm toprakların korunması gerektiği ilkesi ile bütüncül bir bilinçle hareket etmek zorundayız." dedi.

Türkiye'de 1970'li yıllarda erozyonla denizlere, göllere ve barajlara taşınan toprak miktarının yılda 500 milyon ton iken, son yıllarda yapılan çalışmalarla bu miktarın yılda 154 milyon tona düşürüldüğünü belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hedeflerinin 2023'te akarsularla denizlere taşınan toprak miktarını 154 milyon tondan 130 milyon tona düşürmek olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Son 17 yılda yapılan ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyi tarım uygulamalarıyla taşınan toprak miktarı 72 milyon ton azaltılmıştır. Bu miktar yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğüne tekabül ediyor. Bu miktar yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. Bir başka ifadeyle yaklaşık 300 bin dekarlık bir tarım arazisinin kaybı önlenmiş durumdadır. Ülkemiz son 17 yılda, 5,2 milyon hektar alanda yapmış olduğu çalışmalara ek olarak, arazi tahribatının dengelenmesi amaçları kapsamında, 2030 senesine kadar 1,5 milyon hektar alanda ağaçlandırma ve erozyonla mücadele, 750 bin hektar mera ıslahı ve 2 milyon hektar tarım alanını ıslah etmeyi amaçlıyor."

Diğer mesajlar

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Ahmet İpek ise toprağın yok edilmesinin başta gıda kıtlığı, açlık, işsizlik, yoksulluk, savaş, göç ve istikrarsızlık olmak üzere çeşitli sonuçlarının olduğunu dile getirdi.

Bu durumun dünyada 1 milyardan fazla insanı çevresel, sosyal ve kültürel açıdan olumsuz etkilediğini belirten Ahmet İpek, "Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin tesis edilmesi için küresel ölçekte çölleşme ve erozyonla mücadele edilmesi bir gerekliliktir." ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de gösterilen video mesajında, dünyada her yıl 24 milyar ton verimli toprağın yok olduğunu vurguladı. Kurak alanlarda meydana gelen tahribatın gelişmekte olan ülkelerin gayri safi milli hasılasında (GSMH) yılda yüzde 8'lik düşüşe yol açtığını belirten Antonio Guterres, "Bizler bu eğilimleri acilen tersine çevirmek zorundayız. Toprağı korumak, ıslah etmek ve daha iyi kullanmak suretiyle zorunlu göçü azaltabilir, gıda güvenliğini artırabilir ve ekonomik büyümeyi teşvik edebiliriz" şeklinde konuştu.

UNCCD İcra Direktörü İbrahim Thiaw ise verimli arazilerin yüzde 25'inin kullanılamaz halde olduğuna vurgulayarak, geleneksel bilgiler teknolojiyle birleştirilirse 150 milyon hektarın 2030'a kadar yenilenebileceğini, tarımla uğraşan küçük çaplı işletmeler için 50 milyar dolar kadar ilave gelir oluşturulabileceğini ve 200 milyon insana gıda sağlanabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, program kapsamında tertiplenen uluslararası fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yarışmaya kaydı yapılan fotoğraflardan oluşan serginin açılışını da yaptı.

Yorumlar (0)