El Nino etkisi: Türkiye'de yağmur artacak, kar yağışı azalacak!

Mayıs ayında Pasifik Okyanusu'nun batısında başlayan El Nino hava olayının etkilerinin son 20 gündür Türkiye'de görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Bu yıl eylül ayı, normalden sıcak geçecek. El Nino'nun iyi etkisi, yağmurun artacak olması. Sıcaklık artacağı için kar yağışı azalacak. Ocak ayında İstanbul'da kar beklenmiyor." dedi.

YAŞAM 29.08.2023, 15:09 Hakan Öksüz
El Nino etkisi: Türkiye'de yağmur artacak, kar yağışı azalacak!

Küresel ısınma kaynaklı aşırı hava olayları, dünyanın hemen hemen her bölgesini etkiliyor. İklim değişikliğine El Nino etkisinin de eklenmesiyle bu yıl sıcaklıklar, inanılmaz boyutlara ulaştı. Mayıs ayı itibarıyla etkisini hissettiren El Nino hava olayı, sıcaklıklardaki keskin yükselişin fitilini yaktı. Pasifik Okyanusu sularının normalden daha çok ısınmasına yol açan El Nino, özellikle kıta kenarlarında etkili oldu.

Levent Kurnaz: "Son 20 gündeki sıcaklıkların sebebi El Nino"

Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcaklıklarda keskin yükselişe sebep olan El Nino hakkında bilgiler verdi. İlk aşamada Pasifik Okyanusu'nun batı kıyılarında görülen El Nino'nun 3-4 aylık süreçte Japonya ve Avustralya civarına yayıldığını kaydeden Kurnaz, "Son 20 gündür Türkiye'de hissettiğimiz ekstrem hava sıcaklıkları, El Nino'nun etkisiyle yaşandı. Resmi olarak mayıs ayında başladı, Türkiye'de ise etkisini temmuz ve ağustos ayında gösterdi." diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Kurnaz, Türkiye'de normalde ağustos ayının ilk haftasında zirve sıcaklık değerlerinin görüldüğünü, ardından sıcaklıkların düşmeye başladığını hatırlattı.

"Ocak ayında İstanbul'da kar beklenmiyor"

El Nino'nun etkisiyle bu yıl eylül ayının, normal değerlerin bir hayli üzerinde sıcak olmasının beklendiğini aktaran Kurnaz, "Normalde eylül ayında 23-24 derece olan hava sıcaklıkları, bu yılın eylül ayında ortalama 25-26 derece olacak. El Nino havayı ısıtacak ama Türkiye'ye yağış da getirecek. Geçen yılki kuraklığın yaşanmayacağı düşüncesindeyiz. Gelecek yılın yaz aylarına kadar yağışlar, daha çok yağmur şeklinde düşecek. Ocak ayında İstanbul'da kar beklenmiyor. Sıcaklıklar, o kadar düşmeyecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)