Çipli kimlik kartları bir meslek grubunun sonu oldu

Kaplanmasına yasak getirilen yeni kimlik kartlarının kullanımının yaygınlaşması sebebiyle, eskiden günde 100'e yakın kaplama yapan Samsunlu esnaf, artık günde 5-6 eski kimlik kaplıyor.

YAŞAM 27.01.2022, 23:51 28.01.2022, 15:07
Çipli kimlik kartları bir meslek grubunun sonu oldu

Ebat olarak büyük olan kimlik kartlarını yerini çipli ve daha küçük olan yeni kimlik kartları aldı. Kimlik kaplama işini meslek haline getiren kaplamacıların işleri ise adeta bitme noktasına geldi. Eski kimlik kartlarının yaygın bir şekilde kullanıldığı dönemlerde günde 100'e yakın kaplama yapan esnaf, yeni kimlik kartlarıyla birlikte günde en fazla 5-6 tane kimlik kaplayabiliyor.

“Bugün 3 tane kimlik kapladım"

20 senedir Bankalar Caddesi üzerinde ehliyet ve kimlik kaplayarak geçimini sağlayan İsmail Sağlam, “Yeni kimlik kartları çıktığından beri işlerimiz hiç iyi değil. Eski kimlik kartlarının yaygın olduğu zamanlarda işlerimiz çok daha iyiydi. Yeni kimlikler ne yazık ki kaplatılmıyor. İşlerimiz çok düştü. Bugün yalnızca 3 tane kimliği kapladım. Tabii onlar da eski kimlikti. Eskiden günde 80 ila 100 kimlik kaplıyordum. Bu sayı 5-6 dolaylarına kadar indi." diye konuştu. 

"Müşteri bulamıyorum"

5 TL'ye kimlik kaplamasına rağmen müşteri bulamadığını söyleyen Sağlam, şöyle devam etti:

“Bu işi yalnızca 5 TL'ye yapıyoruz. Eski kimlikler büyüktü ve dayanıksızdı. Dolayısıyla da kolaylıkla yıpranıyordu. Yurttaşlar da devamlı olarak bize geliyor, düzenli olarak kaplama yaptırıyorlardı. Aynı şey ehliyetler için de geçerli, artık onlar da kaplanmıyor. Yeni ehliyet ve kimlik uygulaması bizi bitirdi."

Yorumlar (0)