BM, Kıbrıs kararını verdi: Türkiye'den sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü görev süresinin KKTC ile iletişime geçilmeden uzatılmasına sert tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu hususta KKTC makamlarının bundan böyle atacağı adımlara olan desteğimiz tamdır." denildi.

GÜNDEM 28.01.2022, 00:25 29.01.2022, 14:01
BM, Kıbrıs kararını verdi: Türkiye'den sert tepki

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, "Bahse konu karar alınırken, bu yönde gerçekleştirilen tüm ikaz ve çağrılara karşın KKTC makamlarının rızası Birleşmiş Milletler'in ilke ve kurallarına aykırı olarak bir kez daha alınmamıştır. Yasal bir düzenlemeye gidilmesinden bugüne değin ısrarla uzak durulmuş fakat BM Barış Gücü, KKTC makamlarının sergilediği iyi niyetli yaklaşımı kapsamında çalışmalarını devam ettirebilmiştir. Bu hususta KKTC makamlarının bundan böyle atacağı adımlara olan desteğimiz tamdır." sözleri sarf edildi.

Açıklamada, BMGK'nin bir taraftan adadaki taraflara çözüm yolu bulmalarını belirttiği, diğer taraftan da 50 seneyi aşkın bir süredir denenmiş, tüketilmiş, netice vermediği ortaya çıkmış ve bir tarafın rızasını yansıtmayan modeli dayatmaya çalıştığına işaret edilerek, bu tutumun çelişkili ve gerçeklikten kopuk olduğu kaydedildi.

"Bu bir çifte standarttır"

BMGK'nin Maraş'ta KKTC tarafından atılan ve uluslararası hukuka tamamen uygun olan adımları eleştirmesinin bir mülkiyet hakkı ihlali olduğu belirtilen açıklamada, Konsey'in GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Doğu Akdeniz'de sergilediği tek taraflı adımları yok saymasının çifte standart olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, "Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir çözümün tesis edilebilmesi için BMGK'yi ve uluslararası toplumu Kıbrıs'taki gerçekleri baz alan yapıcı ve samimi bir tutum sergilemeye, bu maksatla Kıbrıs Türk halkının edinilmiş hakları olan, eşit uluslararası statüsünü ve egemen eşitliğini tescil etmeye davet ediyoruz." denildi.

Yorumlar (0)