Bu çiçeği koparan 109 bin lira borçlanıyor!

Aydın civarında yetişen ve Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye eklenen endemik Tüylü Çan Çiçeği’ni koparanlar, 109 bin 593 lira para cezasına çarptırılacak.

YAŞAM 11.05.2022, 18:17 12.05.2022, 15:50 Hakan Öksüz
Bu çiçeği koparan 109 bin lira borçlanıyor!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Çan Çiçekleri, nesli tükenmekte olan türlerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Aydın civarında yetişen Tüylü Çan Çiçeği, koruma altına alınan endemik bitki türlerinden biri oldu. Bu çiçeği koparmanın cezasının 109 bin 593 lira olduğu belirtildi.

"Hassas" kategorisine eklendi

Asıl adı Campanula tomentosa olan Tüylü Çan Çiçeği, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi'nde yer alıyor. Bu çiçeğin listede "hassas (VU)" kategorisine alındığı kaydedildi.

Efes ile Priene antik kentlerinin surlarında da rastlanan çiçeğin, Kuşadası Dilek Yarımadası’nın kuzey bölgelerinde de görüldüğü kaydedildi.

"Eğitim kurumlarına ve köy kahvelerine posterleri asılmalı"

Çiçeğin önemine ilişkin konuşan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, "Bu çiçeğin önemi hakkında bölgede yaşayan vatandaşlara ve öğrencilere bilgi vermeliyiz. Eğitim kurumlarında bu çiçekleri koruma bilinci aşılanmalı. Şu an bu çiçekleri koparmanın cezası 109 bin 593 TL. Bu endemik çiçek türünün posterleri eğitim kurumlarına ve köy kahvelerine asılmalı. Böylece genel bilinç artırılacaktır." dedi.

Yorumlar (0)