BM nüfus artışı için uyardı: 15 Kasım’ı işaret etti

Birleşmiş Milletler, gelecek dönemlerde nüfus ile ilgili yeni bir noktaya gelineceğini ifade ederken UNFPA yetkilisi, "İnsanların yaşamının fazlalığı, korku sebebi değildir." dedi.

YAŞAM 18.10.2022, 11:31 19.10.2022, 08:11
BM nüfus artışı için uyardı: 15 Kasım’ı işaret etti

Dünya nüfusunda artış hızla devam ediyor. Çeşitli konularda ölçüm yapan bir internet sitesine göre, dünya üzerinde bulunan nüfus, mevcut durumda 7,98 milyar düzeyinde bulunuyor.

Dünya nüfus ile beraber endişelerde artıyor

15 Kasım günü ise dünya nüfusunun 8 milyarı görmesi bekleniyor. Söz konusu durum ile ilgili Birleşmiş Milletler tarafından bir uyarı yapıldı.

Yaşanan nüfus artışını değerlendiren BM Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Natalia Kanem, “Ülkeler bu durum karşısında panik haline bürünmemeli, yapmaları gereken öncelikli davranış demografik olarak değişim sayesinde ortaya çıkan en savunmasız çocuklara ve kadınlara destek olmaktır" şeklinde çağrıda bulundu.

“Bazı kişiler yetersiz kaynak konusunda endişeli”

İnsan nüfusunun artış göstermesinin korku nedeni olmadığına dikkat çeken Kanem, "Bu durumun herkes tarafından güzel bir kutlama havasında karşılanmayacağının farkındayım. Bazı kişiler, dünyamızda çok fazla insan ve aşırı kalabalık olmasının yaşamın devam edebilmesi adına yetersiz kaynaklara neden olacağına dair kaygılarını dile getiriyor. Ancak insanların fazla olması korku yaşanması adına bir sebep değildir." dedi.

Sadece rakamlara odaklanılmasının tehlikeli bir durum olduğunu dile getiren Kanem, bu şekilde bir tutumun "nüfus kontrollerini dayatma riski" içerdiği hususunda uyardı.

“Birçok kısıtlama sisteme alınabilir”

BM yetkilisi ise nüfus artışı ile ilgili, "Doğum kontrolünden, zorla kısırlaştırma kampanyalarına kadar kısıtlamaları, nüfus yükselişini tersine döndürmeyi ya da belirli hususlarda hızlandırmayı hedefleyen stratejilerin kalıcı etkisini göz önüne alıyoruz." diye ekledi.

Yorumlar (0)