ABD’den “Ege” açıklaması: Taraf tutmuyoruz

Washington’ın ‘Ege’ politikasına ilişkin bir açıklama yayımlayan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, “NATO müttefiklerimiz olan Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki işbirliğimiz, ortaklardan biri lehine dengeyi bozmaya ya da taraf tutmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır” dedi.

GÜNDEM 18.10.2022, 11:53 19.10.2022, 08:11
ABD’den “Ege” açıklaması: Taraf tutmuyoruz

Doğu Akdeniz, Ege adaları ve Kıbrıs sorunu sebebiyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilim son dönemde iyice arttı. Bu süreçte ABD’nin Yunanistan’a yönelik sağladığı askeri imkanlar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu kaldırması, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti. Türkiye’nin ABD’ye yönelik tepkileri üzerine ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake’den yeni bir açıklama geldi. Flake, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Ege’deki güvenliğe ilişkin pozisyonunda herhangi bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı. 

“Ortaklardan birinin lehine taraf tutma gibi bir durumumuz yok”

Hem Türkiye’nin hem de Yunanistan’ın kendileri için NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Flake, “Ortaklardan birinin lehine taraf tutma gibi bir durumumuz yok. Şu an ortak gayretimiz, Ukrayna’da devam eden savaşı sonlandırmaya odaklanmak. Yunanistan ile savunma ortaklığımız, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmeye dönük” dedi.

ABD’den alınan zırhlı araçlar, Ege adalarına konuşlandırılmıştı

Kısa süre önce Yunanistan’a zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştiren Washington hükümeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de silah ambargosunu kaldırınca Türkiye’den sert tepki görmüştü. Öte yandan Yunanistan’ın ABD’den temin ettiği zırhlı araçları Ege adalarına konuşlandırdığı ortaya çıkmış, yaşanan bu durum yeni bir skandal olarak kayıtlara geçmişti. Lozan Antlaşması’na göre, 12 adalar olarak da tanımlanan Türkiye’ye yakın adaların Yunanistan tarafından silahlandırılmaması gerekiyor. 

“ABD, Dedeağaç Limanı’nı genişletecek” iddiası

Öte yandan geçen ay yeni bir iddia ortaya atan Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi, ABD’nin Dedeağaç Limanı’nı daha da genişleterek, bölgeyi askeri üs kullanımına uygun hale getirmek istediğini duyurmuştu. Gazete, Dedeağaç'ın boğazlara alternatif olarak kendini kanıtladığını ancak küçük olması sebebiyle ‘destroyer’ sınıfındaki askeri gemilerin yanaşamadığını belirtmişti. ABD'nin limanı daha da genişleterek Girit'teki Suda Limanı gibi kullanacağı iddia edildi.

Yorumlar (0)