Banka hesapları ortak olmayan çiftler dikkat

Yapılan bir araştırmaya göre, banka hesaplarını ortaklaşa kullanan ve mali durumlarını beraberce yöneten çiftlerin evlilikleri çok daha uzun sürüyor.

YAŞAM 08.05.2023, 20:04 10.05.2023, 09:26
Banka hesapları ortak olmayan çiftler dikkat

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma çerçevesinde 230 çift, iki sene boyunca gözlemlendi.

Araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 12'sinin siyah, dörtte üçünün ise beyazlardan oluştuğu, ortalama ev gelirlerinin 50 bin dolar (975 bin lira) ve çiftlerin yüzde 10'luk kısmının çocuk sahibi olduğu bilgisi aktarıldı. 

Indiana Üniversitesinden Jenny Olson, ilk defa dünyaevine giren 230 çiftin, sürece ilk etapta farklı banka hesaplarıyla başladıklarını, akabinde katılımcıları üç gruba ayırdıklarını kaydetti.

Olson, ilk gruba farklı banka hesaplarıyla yaşamlarını sürdürmeleri, ikinci gruba müşterek hesaba geçmeleri, diğer gruba ise buna kendilerinin karar vermeleri hususunda direktif verildiğini anlattı.



"Aralarındaki bağ güçleniyor"

Müşterek banka hesabı açmaları istenen çiftlerin, farklı hesaplara sahip olanlara nazaran aralarındaki bağın önemli oranda daha fazla güçlendiğini gözlemlediklerini dile getiren Olson, bahse konu çiftlerin birlikte olduklarını çok daha yoğun bir şekilde hissettiklerini ifade ettiklerini aktardı.

Olson, müşterek banka hesabı kullanan çiftlerin şeffaf bir ilişki yaşadıklarını ve "Sana yardım etmek istiyorum çünkü buna gereksinimin var. Bana daha sonra yardım edeceğini ya da etmeyeceğini takip etmiyorum.” anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizdi.

Farklı hesapları olan çiftlerin ise finansal ilişkilerini 'değiş tokuş' olarak nitelendirdiklerini kaydeden Olson, farklı hesaplar kullanan eşlerin birbirine karşı "Sana yardımda bulunuyorum çünkü sen de daha sonra aynısını bana yapacaksın." mantığıyla hareket ettiklerine işaret etti. 

Olson, banka hesapları ortak olmayan çiftlerin büyük çoğunluğunun potansiyel olarak ilişkilerinin sona ermesinin çok daha kolay olduğu inancına vardıklarının altını çizdi. 

Yorumlar (0)