Bakan Kurum paylaştı: İşte yeni Sinop

Sinop'ta yapılan çalışmalarda tarihi surların önündeki yapılar yıkıldı, kent meydanında yeşil alan oluşturuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çalışmalara ilişkin videolu bir paylaşımda bulundu.

YAŞAM 01.12.2022, 12:32 02.12.2022, 09:42 Hakan Öksüz
Bakan Kurum paylaştı: İşte yeni Sinop

Türkiye'de yenilenmesi gereken bölgelerde incelemeler yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karadeniz'in incilerinden Sinop'ta da önemli düzenlemeler yaptı. Yürütülen çalışmalarla birlikte Sinop'ta surların önünü kapatan yapılar temizlendi. Kentin kültürel tarihine ait yapılar, ortaya çıkarıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, söz konusu değişikliklerle ilgili sosyal medya hesabından bir video paylaştı.

Tarihi dokular gün yüzüne çıkarıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çalışmalar, Sinop'un binlerce yıllık surlarının gün yüzüne çıkarılmasıyla başladı. Tarihi dokunun ayrıntılarını perdeleyen tüm yapılar yıkıldı. Sinop Kalesi'nin ihtişamlı görüntüsü, gün yüzüne çıkarıldı. 

Kente nefes aldıran Sinop Meydan Projesi sayesinde geniş bir alan oluşturuldu. Millet Bahçesi'ne dönüştürülen alanda açık hava müzesi de kuruldu. Müzede kentin uzun tarihi görülebiliyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait heykellerin yanı sıra pek çok çeşme kemeri de müzede sergileniyor. 

"Sokak sağlıklaştırması yapıyoruz"

Söz konusu projelere dair bilgiler veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Sinop İl Müdürü Salih Livaoğlu, "Kentin tarihi misyonunu ve derinliğini öne çıkaracak çalışmalar yapıldı. Burası bir kültür şehri, ona göre korunmalı. Kale surlarının karşısındaki binalara cephe giydirmesi yapılacak. Betonlaşmanın önüne geçerek 'sokak sağlıklaştırması' denen şeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Atatürk Caddesi'nde yapılan çevre ve yol düzenlemesi sayesinde sahile inen caddenin, kentin kültürüne uygun hale dönüştürüldüğü belirtiliyor. Kalenin önündeki yapıların temizlenmesinin önemli olduğuna değinen Livaoğlu, "Surların önü kapanmıştı. Temizleme çalışmalarının ardından ortaya muhteşem bir görüntü çıktı. Öte yandan kent meydanında nefes almak ve dinlenmek için yeşil alanlar oluşturuldu." dedi.

Yorumlar (0)