AYM’den soyadı değişikliğinde emsal karar: Hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi (AYM), hayatını sürdürdükleri Almanya'da değiştirdikleri soyadlarını, Türkiye'de de değiştirme istemi kabul edilmeyen başvurucuların özel yaşama saygı hakkının ihlal edildiğine dair verdi.

YAŞAM 06.12.2022, 14:01
AYM’den soyadı değişikliğinde emsal karar: Hak ihlali sayıldı

Almanya'da 2006 senesinde ilgili makamlara giderek soyadları için değişiklik yapma talebinde bulunan başvurucular aynı sene içerisinde Türk vatandaşlığından çıktı. 2014 senesinde de Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesine giden başvurucular, dava açarak soyadlarının değiştirilmesini istedi. Almanya resmi makamlarınca verilen belgelerle soyadlarının değiştirildiğini aktaran başvurucular, iki farklı soyadının özel kurum ve kuruluşlar ile resmi kayıtlarda karışıklık yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

Yeniden incelendi, mahkemeye yollandı

Yargılamanın ardından mahkeme, 2015 senesinde davanın reddedilmesi yönünde karar verdi. Kararda bir kişinin yalnızca Alman vatandaşı olduğu için nüfus kaydının kapalı durumda bulunduğu, bu sebeple soyadının değiştirilmediği ifade edildi. Diğer kişilerin ise Türk Medeni Kanunu gereğince babanın soyadını taşıması gerektiği aktarıldı.

Temyiz istemleri de kabul edilmeyen başvurucular, özel yaşantıya saygı hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine giderek, bireysel başvuru sağladılar.

Başvuruya bakan Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 20'inci maddesi içerisinde güvence içerisine alınan özel yaşama saygı hakkının ihlal edildiğine karar vererek tekrar yargılama sağlanması için davayı yerel mahkemeye yolladı.

Yorumlar (0)