AB'nin "tavan fiyat" kararına Rusya'dan tepki: Yasaklayacağız

AB'nin Rus petrolüne tavan fiyat kararını eleştiren Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, bunun küresel enerji piyasası için kötü sonuçlar doğuracağını söyledi. Rus şirketlerinin tavan fiyatla petrol satmasının yasaklanması için görüşmeler yaptıklarını kaydeden Novak, "Şirketlerle istişare halindeyiz. Rus petrolü alıcısız kalmaz." dedi.

DÜNYA 06.12.2022, 14:21 Hakan Öksüz
AB'nin "tavan fiyat" kararına Rusya'dan tepki: Yasaklayacağız

Ukrayna'ya savaş başlatan Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalıyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan son yaptırım kararı, deniz üzerinden taşınan Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyatı getirmek oldu. AB'nin tavan fiyat uygulaması, Kremlin'in tepkisini çekti. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında söz konusu karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

"AB, piyasa araçlarına müdahalede bulunuyor"

AB'nin aldığı son kararın "piyasa araçlarına müdahalede bulunmak" olduğunu belirten Novak, "Rus şirketlerinin tavan fiyatla petrol satışı yapmasının yasaklanmasını gündemimize alacağız. Konuya ilişkin son kararı vermek için şirketlerle istişareler yürütüyoruz. AB'nin bu kararı, şirketlerimizin çalışmalarını olumsuz yönde etkiliyor. Bunlara rağmen Rus petrolü piyasalarda ilgi görüyor. Rus petrolünün alıcısız kalmayacağını vurgulamak isterim." dedi.

"Bu tarz yaptırımlar, küresel enerji piyasası için iyi değil"

"Tavan fiyat" benzeri uygulamalarla piyasaya yapılan müdahalelerin olumlu sonuç vermeyeceğini kaydeden Novak, "Bu tarz yaptırımlar, küresel enerji piyasasında sorunlara yol açacaktır. Sonuç ne mi olacak? Küresel yatırımlar azalacak, kaynak arzında açık oluşacak. Dolayısıyla enerjide fiyat artışları yaşanacak. Bu ve benzeri uygulamaların yol açacağı sonuçlar bunlardır. Her şeye rağmen bu gelişmeleri büyük bir trajedi olarak değerlendirmiyoruz. Şirketler tüm engellere rağmen yeni mekanizmalar geliştirecektir ve petrol ticaretindeki tedarik zincirleri değişecektir." yorumunu yaptı.

"Petrol üretimimizi düşürmek zorunda kalabiliriz"

Gelişen teknolojilerle birlikte sevkiyat biçimlerinde de değişikliklerin yaşandığına işaret eden Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "Artık petrolümüzü daha zorlu koşullarda satıyoruz. Bununla birlikte piyasadaki eski oyuncular eleniyor ve yenileri geliyor. Eski dönemlere kıyasla piyasada daha fazla aktör var, tüccar sayısı arttı. Dolayısıyla uygulanan yaptırımlardan sıyrılmak için her zaman yeni yollar vardır. Belki bazı dönemlerde petrol üretimimizi düşürmek zorunda kalabiliriz. Yine de bunun ciddi bir düşüş olmasını beklemiyorum." dedi.

Yorumlar (0)