Avrupa sıcağı Türkiye'yi vuracak mı?

Avrupa'yı kasıp kavuran sıcak hava dalgası pek çok ülkeyi etkisi altına aldı. Bu sıcak hava dalgasının Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyordu.

YAŞAM 26.07.2019, 12:01 28.07.2019, 10:16
Avrupa sıcağı Türkiye'yi vuracak mı?

Avrupa'da yaşanan sıcak hava dalgası ile ilgili açıklama yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcak hava dalgasının önümüzdeki 10 günlük süreçte yurtta etkili olmasını beklemiyor. Açıklamaya göre uç sıcaklıkların meydana gelmesi öngörülmüyor. Türkiye'de mevsim normalleri civarında kuzey ve iç kesimlerde uzun yıllar ortalamalarının 1-2 derece altında seyreden hava sıcaklıkları biraz yükselecek. Havanın Türkiye genelinde mevsim normalleri civarında ve yer yer 2-4 derece kadar üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Avrupa'yı kavuran sıcak hava dalgası

Avrupa'da sıcak hava dalgası pek çok ülkeyi etkisi altına aldı. Sıcak hava dalgasının Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyordu. Avrupa'da yaşanan sıcak hava dalgasının önümüzdeki 10 günlük süreçte Türkiye'de etkili olması beklenmiyor. Türkiye genelinde uç sıcaklıkların meydana gelmeyeceği öngörülüyor.

Sıcak hava dalgası nedir?

Mevsim normallerindeki sıcaklıkların ortalama maksimum sıcaklıklardan 3 ila 5 derece üzerinde seyretmesi ve art arda 5 gün veya daha fazla süreyle devam etmesi "sıcak hava dalgası" olarak tanımlanıyor.

Kuvvetli sıcak hava dalgası nedir?

Kuvvetli hava sıcak dalgası ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden 5-9 derece üzerinde seyretmesine deniyor.

Uç sıcak hava dalgası nedir? Ekstrem sıcak hava dalgası nedir?

Uç sıcak hava dalgası, bir değir ismiyle ekstrem sıcak hava dalgası, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden 10 derece ve üzerinde seyretmesine deniyor.

İnsanı olumsuz etkiliyor

Sıcak hava dalgalarının canlıların yaşamı, su kaynakları, bitki örtüsü ve enerji tüketimi üzerinde ciddi etkileri bulunuyor. Sıcak hava dalgaları, insan yaşamını da hayli olumsuz etkiliyor.

Avrupa'da sıcaklık rekorları kırıldı

Orta Avrupa ve Batı Avrupa'da art arda sıcak hava dalgaları meydana geldi. Bu sıcak hava dalgalarıyla, hafta başından bu yana üçüncü defa sıcak hava dalgası etkisini göstermiş oldu. Batı Avrupa ülkelerinde birçok merkezde uzun yıllar peş peşe sıcaklık rekorları kırılıyor.

En son 2003 senesi yazında Avrupa'da hava sıcaklıkları uzun süre mevsim normallerinin üzerinde seyretmişti ve sıcak hava dalgası meydana gelmişti. Yaşanan bu sıcak hava dalgası sebebiyle başta Fransa olmak üzere İtalya, İngiltere, Belçika, Almanya, İspanya, Hollanda ve Portekiz'de çok sayıda insan hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)