"Hazine, bakkal yönetemeyen damada teslim"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Enflasyon aldı başını gidiyor. Hazine'yi bakkal bile yönetemeyen damada teslim ettiniz. Eli sıcak sudan soğuk suya değmeyen, el bebek büyüyen birine 'Yoksulluk sorununu çöz' diyorsunuz, haberi bile yok. " dedi.

SİYASET 26.07.2019, 12:22 26.07.2019, 12:25
"Hazine, bakkal yönetemeyen damada teslim"

CHP'nin yerel yönetim politikalarını belirlemek için düzenlediği  'CHP Belediye Başkanları Çalıştayı',  Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalıştayın açılışında konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlunun açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"Mutfakta yangın var diye boşuna demiyoruz"

"Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi siyasal iktidara duyulan güvensizliktir. Güvensizlik üzerine siz geleceği inşa edemezsiniz. Bir kişinin sözleriyle yasama, yürütme ve yargı yürütülürse o bir kişinin yaptığı hata toplumu etkiler. Hangi gerekçeyle milli gelirde 135 milyar dolar düşüş oluyor. Toplam gelir düşünce kişi başına gelir de bin 173 dolar düştü. Mutfaklarda yangın var diye boşuna demiyoruz. Yarım kilo et alırken artık gramla alıyoruz."

"Türk lirasına güven yok olmuş durumda"

"Gelir dağılımındaki bozukluğu hepimizin anlatması gerekiyor. Türk lirası değer kaybettiğinde bir propaganda başlamıştı, dolarla yakıldı. Propaganda yapanlar AK Parti’ye oy veren militanlardı. Herkes nakit tasarrufunu dolar bazında yapıyor. Türk lirasına güven yok olmuş durumda. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı diyor ki TL’ye güvenmiyoruz. Bunu tetikleyen nedir? Tek adam rejimidir."

"Merkez Bankası’nın itibarı sıfırdır"

"Eskiden demokrasi var derdik, yargı bağımsızlığı var derdik; bugün Türkiye’nin itibarı tüm demokratik ülkelerde zedelenmiş durumda. Basın özgürlüğü sıralamasında da geriledi. Hapisteki gazeteci sayısı 134. 134 kişi Türkiye’nin hapsinde. Yargıtay Başkanı’nın açıklaması lazım, ‘Yargıya güven yüzde 30’a düştü’ dedi.Yargıya güven kalmadı. TBMM, dünyada millî kurtuluş savaşını yöneten tek meclistir. Bu Meclis’in yetkileri elinden alındı. Kurumların birbirine olan güveninden söz edilebilir mi? Devletin kurumları kendi görevlerini yaparlar. Bu kurumların bağımsızlığına sıcak siyasi müdahale edilmez. Merkez Bankası’nın itibarı sıfırdır.” 

"Tek adam rejiminde Türkiye üretimden koparılmaya başlandı"

"Cumhuriyet kurulurken yapılan ilk işlerden birisidir Osmanlı’nın borçlarını ödemektir. Türkiye Cumhuriyeti talimat alma noktasına gelmiştir. Londra’daki bir avuç tefeciye Türkiye’nin bütçesi teslim edilmiştir. Ticari kredilere uygulanan faizlerin yüksekliğinden, Türkiye’nin üretimden kopma süreci ile karşı karşıyadır. Güçlü devlet üreten devlettir. Her alanda üreten devlettir. Her alanda üreten devlet dünyada saygın devlettir. Tek adam rejiminde Türkiye üretimden koparılmaya başlandı. Bu güzel topraklarda tamamını üretip satmamız gerekirken çiftçimiz perişan halde. Tablo geriye doğru gidiyor."

"Hazineyi bakkal bile yönetemeyen damada teslim ettiniz"

"Enflasyon aldı başını gidiyor.  Hazine'yi bakkal bile yönetemeyen damada teslim ettiniz. Eli sıcak sudan soğuk suya değmeyen, el bebek büyüyen birine 'Yoksulluk sorununu çöz' diyorsunuz, haberi bile yok. Tek adam rejimi hanedanlık rejimidir. Örnek; Türkiye Cumhuriyeti. Asgari ücretliye yüzde 26 verdiler, yüzde 50 aldılar. Faizlerin yüksekliğinden şikâyet ediyorlar. Bu ekonomik krizde işverenlere gecikme faizi uygulanıyor. 400 milyar dolarla bir avuç kişiyi kurtaracaklar. Çiftçiyi emekliyi kim kurtaracak? Bu saydıklarımın oturup tek adam rejimini düşünmesi lazım."

"İşsiz sayısı 8,5 milyona dayandı"

"Asgari ücret 2 bin 20 lira, açlık sınırı 2 bin 124 lira. Tek adam rejiminin asgari ücretlilere getirdiği yük bellidir. Parlamentoya bir yasa teklifi getirdiler. Belli kişileri kurtarmak için 400 milyar lira ayrılması hedefleniyor. Çiftçiyi, esnafı, işçiyi kim kurtaracak bunlar belli değil. İşsiz sayısı 8,5 milyona dayandı. Türkiye tarihinde bir rekordur. Sosyete damat 15 paket açıkladı. Her paketin ardından işsizlik arttı. İşsizlik artınca yozlaşma da artıyor. Meclis'in duvarına kadar geldi bunlar."

"AK Parti'nin çözüm üretme kapasitesi bitmiştir"

"Karamsar tablo çizdiğimin farkındayım, bu karamsar tablodan birlikte çıkacağız. 2013 yılında kişi başına gelir 12 bin 400 dolardı. 11. Kalkınma Planı geldi Meclis’e. 2023’te 12 bin 484 dolar olacak. Bu neyi gösteriyor, 10 yılın heba edildiğini gösteriyor. Biz söylesek ‘CHP doğruları söylemiyor’ denecek. 4 dolar millî gelirde artış var. Tam bir faciadır, yıkım tablosudur. Bu yıkım tablosunu itiraf edenler de kendileridir. AK Parti'nin çözüm üretme kapasitesi bitmiştir. AK Parti artık Türkiye için sorun üreten bir parti haline gelmiştir."
 

Yorumlar (0)