Ashab-ı Bedir duası nasıl okunur, faziletleri nelerdir?

On bir ayın sultanı Ramazan ayında olmamızdan dolayı tüm İslam alemi bu ayda yapılacak ibadetleri merak ediyor. İbadetle vakitlerini geçiren kişiler Ashab-ı Bedir duasını araştırıyor. Peki, Ashab-ı Bedir duası nasıl okunur, faziletleri nelerdir? Ashab-ı Bedir duası nedir? Ashab-ı Bedir kimlerden oluşur?

YAŞAM 18.04.2022, 16:37 18.04.2022, 18:02
Ashab-ı Bedir duası nasıl okunur, faziletleri nelerdir?

Ramazan ayının 17. Günü olarak kabul edilen Bedir savaşı 14 Mart 624 tarihinde Müslümanların, Mekke'de yaşayan kafirlerle gerçekleştirdiği ilk savaştır. Bu savaşta yer alıp şehit düşen askerleri anmak için Ashab-ı Bedir duası okunur. Ashab-ı Bedir duası nasıl okunur? Ashab-ı Bedir duasının faziletleri nelerdir, nasıl okunur? Ashab-ı Bedir kimlerden oluşur?

Ashab-ı Bedir duası nedir, nasıl okunur?

Hz. Muhammed’in önderliğinde sahabelerden oluşan Müslüman ordusu, İslam karşıtı Ebu Cehil'in yönettiği Kureyş ordusuna karşı savaşmıştır. Bu savaşta Müslümanlar kazanmış, Ebu Cehil de dahil 70 Kureyşli öldürülmüştür. Müslümanlar ise 14 şehit vermiştir. Şehitlerden 8’i Ensar 6’sı Muhacirdir. Savaşta verilen şehitleri anmak için Ashab-ı Bedir duası okunur.

Peygamber efendimiz savaşa katılan sahabeler için bir hadis buyurmuştur, "O, Bedir'de bulunmuştur. Nereden bileceksin ki, Allah Teâlâ Bedir ehlinin hâllerine muttalî oldu ki onlar hakkında: Dilediğinizi yapın, muhakkak ki sizi affettim buyurdu". demiştir.

Bedir’de savaşan sahabeler sadece Hz. Muhammed tarafından değil tüm halk tarafından sevgiyle karşılanmıştır. Bu sebepten dolayı halk savaşan sahabelere dua etmiştir. Bu edilen dua dilden dile dolaşmıştır. Ve adı Ashab-ı Bedir olarak kalmıştır.

Ashab-ı Bedir duasının faziletleri nelerdir?

Ashabı Bedir duasını ederken sahabelerin isimlerini sayarken muhacirlerin isimlerinin sonlarına kesinlikle 'el-Muhaciri' kelimesini ekleyin. Bedir savaşçılarının isimlerini okuyarak birden fazla hastalığa şifa kaynağı olduğuna dair alimlerce bilgilendirmeler yapılmıştır. Yaşadığınız hastalık durumunda Ashabi Bedir isimlerini okuduktan sonrasında iyileşme diliyorsunuz.

Ashab-ı Bedir kimlerden oluşur?

Bedir Savaşı'na giden sahabe sayısı 313'tür. Farklı kaynaklarda ise bu sayı, 333, 319 veya 331 olarak bildirilmektedir. Savaşa katılan bütün Müslümanların dereceleri cennetlik ve yüksek olsa da bazı kişiler savaş içinde ön planda oluyorlar.

Hz. Ali, Hz. Hamza, Hz. Ömer, Hz. Amr ile Afra bin Muaz kardeşler ve Ubeyde savaş içindeki becerileriyle karşı tarafa korku yaşatmışlardır. Afra ile Amr kardeşler savaş sırasında Ebu Cehil'i öldüren kardeşler olarak bilinmektedir.

Ashab-ı Bedir isimleri

Ve biseyyidina Sa'd bin Ebi Vakkas el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Ömer bin Hattab el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Talha bin Ubeydullah el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Osman bin Affan el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Ali bin Ebi Talib el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Zübeyr bin Avvam el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Said bin Zeyd el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Abdurrahman bin Avf el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Ebû Bekir Sıddık el-Muhaciri (R.A.)

Yorumlar (0)