Arsa sahibi yıktı, cemaat mescitsiz kaldı: Kuran-ı Kerim ve bayrak enkaz altında

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan bir mescit, arsa sahibi tarafından yıkılırken, vatandaşlar ise mescitten kalan enkazın önünde cuma namazını kıldı. Belediye tarafından 12 yıl önce belediye mescidin yıkılması neticesinde Kuran-ı Kerim ve Türk bayrağının molozlar altında kaldığı belirtilirken cami cemaatinden biri, ''Gördüğünüz üzere her şey enkazın altında kald. Cemaat bu yıkıntıda namaz kıldı. Ağlayarak gidenler vardı. Senin yerin olabilir fakat buranın gerçek bir sahibi var'' sözlerini kullandı.

YAŞAM 06.08.2022, 16:52
Arsa sahibi yıktı, cemaat mescitsiz kaldı: Kuran-ı Kerim ve bayrak enkaz altında

İddiaya göre Esenyurt Osmangazi Mahallesi'ndeki Akın Mescidi, Esenyurt Belediyesi tarafından 12 yıl önce yapıldı. 

“Burası benim arsam, boşaltın” dedi

Bölge insanı tarafından ibadet için yoğun olarak kullanılan mescit, yıllarca problemsiz bir şekilde vatandaşlara hizmet etti. Arsa sahibinin 6 ay önce mescit görevlilerine giderek “Mescidi boşaltın, benim arsam burası” demesi sonrasında ise tartışmalar başladı. Mescit imamları, belediye ile problemin çözülmesi gerektiğini ifade etmesi sonrasında yetkililer ile diyaloğa geçen arsa sahibi, bir netice alamayınca geçtiğimiz hafta salı günü habersiz bir şekilde mescidi yıktı. İş makinelerine köpekli ve silahlı korumaların eşlik ettiği belirtilirken, yıkım sebebiyle Türk bayrakları ve Kuran-ı Kerimlerin enkazın altından kalması tepkilere sebep oldu. Bölgede ibadethane eksikliği sebebiyle yoğun ilgi gören mescide gelen vatandaşların, mescit enkazının önünde cuma namazını kıldığı anlar telefon kameralarına yansıdı.

"Arsa sahibi zorbalıkla çözdü”

Yıkılan Akın Mescidinin cemaatinden biri olan Yasin Sarı, “Akın Mescidi olarak geçiyor burası. Belediye tarafından 11-12 yıl öncesinden bir devir söz konusu. Biz kafamıza göre, dışarıdan gelmedik. Devlet izniyle resmi olarak bu mescit yapıldı. Burada bin 200 kişilik bir cemaat var. Burada namaz kılınıyor. 6 ay önce bir vatandaş çıktı ve mescit görevlisi arkadaşımıza, buranın sahibi olduğunu, mescidi kısa süre içinde boşaltmamız gerektiğini aktardı. Buradaki imam arkadaşlar da bir yetkileri olmadığı için vatandaşa, müftülüğe ya da belediyeye gitmesi gerektiğini belirtiyor. Ardından 5-10 gün arayla gelip gidiyor. Mescidin bulunduğu arsa hisseli bir alan. Bu sebeple devlet de problemi çözemedi. Daha sonra da arsa sahibi işini zorbalıkla halletti. Silahlı ve köpekli adamlar ile burayı kontrol etti ve akşam saatlerinde bilgimiz olmadan burayı yıktı.

“Fabrikanın üst katını mescit yapıp vereceğim” dedi

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Osmangazi Mahalle Muhtarı Mustafa Aslan, “Olayı duyduğum zaman asra sahibi vatandaşa ‘Konu nedir’ dedim. Oda eski dönem belediye başkanının, arsasına mescit yaptırdığını belirterek ‘Ben de arsamı vermek istemiyorum’ dedi. Burası inşa edileli 11-12 yıl oldu. Bu zamana kadar neredeydi, niye ses çıkartmadı bilmiyorum. Hukuki işlerini bilmiyorum, beni ilgilendirmiyor. Olayın ardından cuma namazını bu molozların önünde, burada kıldık. Ben de cemaat de çok duygulandık. İstanbul’un ortasında bu kadar insanın yolda namaz kılması çok vahim bir durum. Arsa sahibi vatandaşa yeniden ulaşmaya çalıştım. Numarasını aradım. Tekrardan mescidi niye yıktınız diye sordum ve ‘Burada 11 dönümlük bir araziniz var, bize bir yer ayırırsanız yeniden yaparız’ dedim. “Allah size bu kadar yeri vermiş, siz de bir mescit yeri verin bize’ diyerek rica ettim. O da ‘Burası şu anda tarla, ben burayı arsaya dönüştürüp bir fabrika yapacağım. Fabrikanın üst katını da mescit yapıp sizlere vereceğim’ cevabını vererek mescide karşı olmadığını ve yeni inşa edeceği yeri hibe edeceğini söyledi” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)