Antarktika, sıcaklık rekoru kırdı!

Antarktika’da sıcaklık 20.7 dereceye yükselerek rekor kırıldı. Ürkütücü rekor sonrası açıklama yapan bilim insanları, kıtada rekor kıran sıcaklıkların buzulların erimesini hızlandırdığını belirtti.

YAŞAM 14.02.2020, 14:27 14.02.2020, 14:33
Antarktika, sıcaklık rekoru kırdı!

Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren yer kürenin en kurak bölgesi Antarktika kıtasında termometre 20.7 dereceyi gösterdi.

Çoğu bölgelerine 2 milyon yıldır kar yağmayan Antarktika kıtasında ölçülen bu sıcaklık geçtiğimiz günlerde görülen en yüksek sıcaklık rekoru olan 18.3 derecelik rekoru egale etti.

Brezilyalı bilim insanı Carlos Schaefer ürkütücü rekor ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Daha önce Antarktika kıtasında bu kadar yüksek bir sıcaklık görülmedi. Ölçülen sıcaklık değeri, uzun süreli bir ölçüm değil, anlık bir okuma. Bu yüzden sıcaklık eğilimleri çalışmalarında kullanılamayacak. Fakat bu değer, o bölgede farklı bir şeyin gerçekleştiğinin işareti."

Buzullar çok daha hızlı eriyor

BM (Birleşmiş Milletler) Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre, Antarktika kıtasında sıcaklık ortalamaları son 50 yılda yaklaşık 3 derece arttı ve batı kıyısındaki buzulların yaklaşık yüzde 87’si geri çekildi. Küresel ısınmanın etkisiyle de erimeler son 12 yılda hızlandı.

Diğer taraftan Güney Kutbu’ndaki erimenin hızlanmasının çok tehlikeli olduğunun altını çizen bilim insanları, önümüzdeki yıllarda deniz seviyesindeki yükselmenin en az 3 metre yükseleceği konusunda önemli uyarılarda bulundular.

Yorumlar (0)