Antarktika'da 1270 kilometrelik dev buzul kütlesi koptu! 

İngiliz bilim insanları Antartika Brunt Buz Sahanlığı'ndan, 1270 kilometrekarelik bir buz kütlesinin koparak ayrıldığını duyurdu.

YAŞAM 28.02.2021, 12:00 Hanife
Antarktika'da 1270 kilometrelik dev buzul kütlesi koptu! 

İngiliz Antarktika Araştırma (BAS) kurumunda görevli bilim insanları, Kasım 2020'de meydana gelen yarık hakkındaki gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kırılarak ayrıldı

Açıklamada, Bin 270 kilometrekare boyutundaki bir buzulun yaklaşık 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan kırılarak ayrıldığı belirtildi.

BAS Direktörü Prof. Dame Jane Francis yaptığı açıklamada, BAS'taki ekiplerin yıllardır Brunt Buz Sahanlığı'ndan bir buzdağının ayrılması için hazırlık yaptığını belirtti.

Francis, istasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS cihazlarından oluşan otomatik bir ağ kullanarak buz tabakasını günlük olarak izlediklerini, bu cihazlar sayesinde buz tabakasının nasıl deforme olduğunu ve hareket ettiğini ölçebildiklerini söyledi.



NASA'nın görüntüleri de kullanılıyor

Francis aynı zamanda Alman uydusu TerraSAR-X,  Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden(NASA) gelen uydu görüntülerini de kullandıklarını belirterek, tüm verilerin analiz için Cambridge'e geri gönderildiğini ve bu nedenle istasyonda hiç personel bulunmadığını söyledi.

Francis, bu işleyiş sistemi ile Antarktika kışında, zifiri karanlıkta ve sıcaklık eksi 50 derecenin altına düştüğünde bile neler olduğunu görebildiklerini ve bildiklerinin altını çizdi.



‘’Tamamen normal bir olay’’

Antarktika buz tabakalarının büyük bölümlerinin kırılmasının, tamamen normal bir olay olduğunu söyleyen Swansea Üniversitesi Buzul Bilimci Adrian Luckman, “Brunt Buz Sahanlığı'nda tespit edilenler gibi büyük ayrılma olayları oldukça nadir ve heyecan verici olmaya devam ediyor.” diyerek, bu ayrılmanın önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazla parçanın kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini zamanla görüleceğini belirtti.



16 uydu tarafından izleniyor

Dünyada en çok izlenen buz tabakası olarak bilinen Brunt Buz Sahanlığı, ABD ve Avrupa Uzay Ajansı'na ait toplamda 16 uydu tarafından izleniyor.

Uzmanlar, kopuşun, doğal sürecin bir parçası olduğunu, küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık değişimlerinin etkisine dair sonuçlara varmak için daha detaylı araştırma yapılması gerektiğini söyledi.



Sürüklenme devam ediyor

Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya doğru sürüklenen 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı’nın bu hareketi neticesinde bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor.
 

Yorumlar (0)