Adıyaman’da bulunan camide, 380 yıldır su akıyor!

Adıyaman’da bulunan Zey Camii’de yaklaşık 380 yıldır bir olay yaşanıyor. Caminin altında bulunan dehlizden akan su, herkesi şaşkına çevirmiş bir vaziyette. Caminin tarihi ise, Osmanlı İmparatorluğu on yedinci Padişahı IV. Murad’a dayanıyor. 

YAŞAM 06.05.2021, 12:25 06.05.2021, 18:12
Adıyaman’da bulunan camide, 380 yıldır su akıyor!

Adıyaman iline bağlı Zey yani İndere köyünde bulunan Zey Camii, 380 yıldır ilginç günle yaşıyor. Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin Türbesi’nin bulunduğu merkeze bağlı köyde bulunan caminin altında, yıllardır su geçiyor. Caminin altındaki dehlizden akan su herkesi şaşkına çevirirken, caminin tarihi ise Osmanlı İmparatorluğu’nun on yedinci Padişahı olan IV. Murad zamanına işaretleniyor. 



Yaz aylarında serinletiyor

Bağdat Fatihi olarak adlandırılan Osmanlı padişahı IV. Murad’ın 1638-1639 yıllarında düzenlemiş olduğu Bağdat Seferi sonrasında yaptırılan caminin, Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretleri için yaptırıldığı rivayet olarak belirtiliyor. Caminin altında yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde bir kantarma yani bir dehliz bulunuyor. Su kaynağının bulunduğu yere inşa edilen dehlizin üzerine yapılan cami, yıllardan beri sıcak havalarda vatandaşların serinlemek için geldiği bir yer olarak dikkat çekiyor.



Dehlizdeki su, yaz-kış akıyor

Özellikle Ramazan ayında vatandaşların vakit geçirdiği alan, 173 metrekarelik bir alana sahip olan caminin altında yer alıyor. Zey Camii, Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün tescillemesi sayesinde korunurken, önünden geçen dere üzerine kurulmuş durumda. Önceden dehlizden daha çok su aktığını söyleyen vatandaşlar, şimdi az su aktığını ve buna şaşırdıklarını söylüyorlar. Köyün tarihinin eskilere dayandığını belirten sakinler, Adıyaman’dan önce Zey kötünün olduğunu da sözlerine ekliyorlar. Caminin altından akan su, yaz ve kış mevsimleri fark etmeksizin akmakta. 

Yorumlar (0)