'5 yıldızlı caretta katliamı'na soruşturma

Antalya'da sahile yerleştirilen ahşap yürüme yoluna sıkışarak 60 caretta caretta yavrusunun ölü bulunduğu otel ile ilgili ekipler tarafından inceleme yapıldı.

YAŞAM 28.08.2021, 20:13 30.08.2021, 09:46
'5 yıldızlı caretta katliamı'na soruşturma

Serik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Belek turizm merkezinde, yumurtadan henüz yeni çıkan 60 yavru deniz kaplumbağasının, bir otelin kumsala yerleştirdiği ahşap yürüme bandının altında sıkışarak öldüğünün belirlenmesi üzerine idari ve adli işlem başlatıldı.

Rapor tutuldu

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve EKAD (Ekolojik Araştırmalar Derneği) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, gerçekleştirdiği açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü'nden gelen ekiple otelde incelemede bulunarak, rapor tuttuklarını kaydetti.

"Oteller 35 metre kuralına uymuyorlar"

EKAD olarak düzenledikleri teknik raporları üç kurumun yetkililerine de sunduklarını aktaran Canbolat, şunları kaydetti:

"65 metreye dek şunları yapamazsın, diye yasada açıkça belirtiliyor. Fakat biz de tesislerin mağduriyet yaşamamaları için bu bölgede yuvaların büyük bölümünün ilk 35 metrede oluşması sebebiyle özellikle 35 metrede bu tür faaliyetlerin yapılmamasını talep ediyoruz. İlk 35 metrede yürüme bandı, şemsiye, şezlong, gölgelik, su sporları tesisleri gibi şeyleri bu alanlara koymayın, şeklinde uyarıyoruz. Bu olayın bu şekilde neticelenesinin sebebi ise buna dikkat edilmemesi. Bizim belirttiğimiz 35 metre kuralına riayet edilse zaten böyle bir problem yaşanmayacaktı."

Söz konusu bölgede başka bir otelin kullandığı sahilde yine yürüme bandı altında kalan 71 caretta caretta yavrusunu ise son anda kurtardıklarını bildiren Canpolat, bu otele ilişkin de rapor tutulduğunu sözlerine ekledi.





















Yorumlar (0)