28 senelik acı tarihin yıl dönümü: Başbağlar Katliamı 

PKK’ın en büyük sivil katliamları arasında bulunan Başbağlar Katliamı’nın 28. yıl dönümünde 33 sivil, dualarla anıldı.  

YAŞAM 05.07.2021, 15:36
28 senelik acı tarihin yıl dönümü: Başbağlar Katliamı 

5 Temmuz 1993 akşamında Erzincan merkeze 220 kilometre uzaklıkta olan Başbağlar köyünde katliam meydana geldi. Akşam vaktinde köye gelen teröristler, kadınları dere kenarında topladı ve evlerdeki değerli eşyalar ile para ve altınları alıp evleri ateşe verdi. Buna karşı çıkan 5 kadın da alevler içindeki evlere sokuldu ve yanarak can vermeleri sağlandı. 



28 erkeği köy meydanına toplayıp öldürdüler 

O akşam namazın ardından camiden çıkan 28 erkeği de köy meydanına toplayıp öldüren PKK’lılar, kalan kişilere örgüt propagandası yaptıktan sonra köyden ayrıldı. Olaydan sonra jandarma ve polisler tarafından incelenen köyde yüzlerce boş kovan bulundu. 

Şu an Başbağlar köyünde yaşayan onlarca kişi bulunuyor. Katliam zamanını hatırlayanlar, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söylüyor. 28 yıldır her 5 Temmuz gününde köyde ağıtlar yakılıp dualar ediliyor ve küçük çaplı törenler düzenleniyor. Özellikle yaz aylarında köye ziyarete gelenler ve köyden geçen jandarmalar, şehitlikte dualar ediyor. 



“O akşam burada yaklaşık 100 terörist vardı” 

Başbağlar Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulan ve şu anda köyün muhtarı olan Ali Akarpınar, hatırladıklarını şöyle anlatıyor: “Biz işimizde gücümüzdeydik. Teröristlerin köye gelip bizi camiden alacağını ve toplantı yapacaklarını söylediler. Bizi köyün meralık arazisine getirdiler. Bir diğer terörist grubu da evleri yakıp yıkmışlar. Bundan haberimiz yoktu. Kadınların ziynetlerini almışlar. Yaklaşık yarım saat örgüt propagandası yaptılar. Sonra da üzerimize kurşun yağdırdılar. Bir gecede tüm köy küle döndü. O akşam burada yaklaşık 100 terörist vardı.” 



“2 ay sonra köye döndüm, dozerle dümdüz etmişler” 

Akarpınar: “Katliamdan yaralı kurtuldum sonra tedavim başladı. 2 ay hastanede kaldım. 2 ay sonra köye döndüm, dozerler her yer, dümdüz etmişler. 2 ay sonra bile köydeki yangınlar sönmemişti. Evimizin içinden bir çöp dahi alamadık.” 



“Şehitlerimiz ahirete göçtü, biz acısını yaşıyoruz” 

Katliamda ağabeyini, arkadaşlarını ve babasını kaybeden Ali Akpınar isimli vatandaş: “Acımız hala taze. Şehitlerimiz 28 sene önce ahirete göçtü, biz senelerdir acısını yaşıyoruz. Bizim acımız hep taze. Unutmadık. Unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bundan sorumlu olanların ceza almalarını istiyoruz.” 

Yorumlar (1)
Komando 3 yıl önce
Bu Katliamları unutup daha halen pkk denen KÜSTAH örgütün peşinde koşan ve medet uman VATAN HAİNLERİ VAR içimizde. Bunlar kahpedir, kalleştir, haindir, ALLAHSIZDIR...