2 metre karlı Uludağ’da kış tatbikatı yapıldı 

Nisan ayının ilk gününde de erimeden duran 2 metrelik Uludağ karında arama kurtarma ekipleri kış tatbikatı yaptı. 

YAŞAM 01.04.2021, 13:06 01.04.2021, 16:18
2 metre karlı Uludağ’da kış tatbikatı yapıldı 

İlkbaharın geç geleceği Uludağ’da kar kalınlığı 2 metre olarak devam ediyor. Bölgedeki pek çok kayak tesisi diğer sezona kadar kapandı. Turist sayısının azalmasını fırsat bilen arama kurtarma ekipleri ise bölgede “kış tatbikatı” düzenledi.

Bursa Arakama Kurtarma (BAKUT) ekipleri, yalnız Bursa’da değil Balıkesir, Kars ve İzmir’de de hizmet vermeye devam ediyor. Her yıl düzenlenen kış tatbikatlarını bu yıl bahar ayına denk getiren ekipler, 2 gün boyunca zorlu senaryolar altında kurtarma çalışmaları düzenledi.

2 bin 380 metrede ayağı kırılan bir kişinin “iple tahliyesi”, çığ altında kalan kişilerin çıkarılması gibi senaryolarda kurtarma faaliyetleri düzenleyen ekipler, “buzda çekiç ile kontrollü düşme” faaliyeti de gerçekleştirdi.



1 Nisan’da bile kar yağıyor

1 Nisan olmasına rağmen aralıklarla kar yağışının sürdüğü Uludağ’da, her yıl ocak ayında yapılan tatbikatlar bu yıl yeni gerçekleştirildi.

Tatbikat gecesini zirvede, kar duvarlarının arasında kurdukları çadırda geçiren arama kurtarma ekibinin başkanı Cihat Öz, Uludağ’da her yıl tatbikatların yanı sıra eğitimler de gerçekleştirdiklerini belirterek “eğitim almayan kişilerin kurtarmada görev alması imkansız” söylemlerinde bulundu.



Dağcılık sporuyla uğraşmak isteyen kişilerin öncelikle spor kulüplerinde gerekli eğitimleri almaları gerektiğini vurgulayan Öz, özellikle zorlu hava koşullarına karşı kendilerini geliştirmelerini ve pusula-gps kullanımlarının üst düzey olması gerektiğini söyledi.

Uludağ hafife alınıyor



Uludağ’a gelen amatör dağcılar arasında çok fazla kaybolma, kol ve bacak kırma durumlarının yaşandığını, bunun sebebinin ise deneyimsizlik olduğunu dile getiren Cihat Öz, dağcıların yanlarına muhakkak termal battaniye, ateş başlatıcı, fener, telsiz, gıda ürünü, power bank gibi ürünleri alması gerektiğini belirtiyor.

Yemek yiyememenin enerjiyi düşürdüğünü, enerjiyi düşürmenin doğru düşünmeyi engellediğini, doğru düşünemeyince panik yapıldığını, paniklemenin terlettiğini ve terlemenin de hipotermiyi hızlandırdığını; hepsinin bütün olduğunu söyleyen Cihat Öz, amatör gruplar içerisinde muhakkak profesyonel kişilerin bulunması gerektiğini ifade ediyor. 

Yorumlar (0)