Türkiye’de şarapçılık

Türkiye potansiyel olarak şarap üretimine en uygun ülkelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Türkiye’de şarap en çok hangi bölgede, hangi üzümden üretiliyor? Tatları nasıl? Cevabı haberimizde…

TARIM 24.12.2019, 15:11 24.12.2019, 15:42
Türkiye’de şarapçılık

Türkiye coğrafya olarak şarap üretime en uygun ülkelerden biridir, bu doğrultuda da Anadolu topraklarında şarabın binlerce yıllık geçmişinin olduğunu söylemek inkâr edilemez.

Türkiye’de Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi haricinde kalan her yerinden üzüm fışkırıyor. Ancak bu üzümlerin sadece yüzde 2’si şarap üretiminde kullanılıyor. Oysa Türkiye’nin muadili ülkelerde üzümden şarap elde etme oranı yüzde 70 ila yüzde 95 arasında değişiyor. Yine de Türkiye de son yıllarda arka arkaya açılan şarap fabrikaları, artan ürün çeşitliliği, şarap ihracatının ve iç pazardaki şarap tüketiminin artıyor olması, Türk şarapçılığı açısından umut vaat edici hale geliyor.

Marmara Bölgesi’nde şarapçılık

Tekirdağ bölgesinde en çok üretilen üzümler; Siyah üzümden içimi yumuşak tadımlı şarap Papazkarası’ndan; mor renkli üzümden asit oranı yüksek şarap Gamay’dan; beyaz üzümden düşük asit oranlı şarap Yapıncak’tan; siyah Cinsaut ve beyaz, yumuşak içimli şarap Semillon’da bulunuyor.

Bölgede üzüm ve şarap yetiştiriciliğinin en sık rastlandığı yer Şarköy ve Mürefte. Birçok markanın fabrikası bu ilçelerde yer alıyor.

Çanakkale ve Bozcaada ise tatlı beyaz şarap yapımında kullanılan Vasilaki(Altıntaş) ve kırmızı şarap üretiminde kullanılan Kuntra(Karasakız) adlı üzüm türleri yerini ön planda alıyor. Son yıllarda şarap üretimi özellikle Bozcaada’da, bağların kurumsallaşması ve yeni fabrikaların açılması vasıtasıyla da arttı.

Bunun yanı sıra Saroz yakınlarında Merlot üretimi de yaygınlaştı.

Avşa ve Marmara türlerinde, bu adalara has Adakarası üzümüyle elde edilen şaraplarla öne çıkıyor.

İç Anadolu ve İç Karadeniz Bölgesi’nde şarapçılık

Türkiye’deki önemli şarap üretim tesislerinin yer aldığı Nevşehir il sınırları çevresinde bulunan sulu ve beyaz, sek şarap yapımında kullanılan Emir üzümü başat rolde olmak üzere Kayseri Karası; kırmızı şarap yapımında kullanılan, düşük asitli, yüksek şekerli Dimrit ve Şıradar şarap üzümlerinin üretimi yapılıyor. Ankara’da da Kavaklıdere gibi birçok şarap üretimi tesisi yer alıyor.

Orta Anadolu’ya özgü, en kaliteli kırmızı şaraplık üzüm türü olarak addedilen Kalecik Karası ve Kırıkkale’nin bir kasabasından ismini alan asidi düşük, oldukça tatlı beyaz Hasandede de bölgede yetişen diğer üzüm çeşitleri arasında bulunuyor.

Tokat’ta tahta fıçıda mayalanarak Narince üzümüyle yapılan, zengin ve dengeli yapıya sahip beyaz şarabı ise Türkiye’de üretilen en kaliteli şaraplar arasında yer alıyor.

Ege Bölgesi şarapları

Ege bölgesi ve şarap birlikte düşünülünce, akla ilk meyve şaraplarıyla ünlü Şirince gelir. Şirince’nin meyve şarapları aslında tüm meyvelerden yapılabiliyor.

İzmir’de yetiştirilen diğer şarap üzümlerinden dünyanın en bilinen üzüm türlerinden, her iklimde kolayca yetişebiliyor siyah, yüksek tanenli (tannik asit) Cabarnet Sauvignon; Fransa güneyinde ve İspanya’da yetiştirilen kırmızı üzüm türü Carignan; düşük alkol ve asit oranlı Alicante Bouchet; koyu kırmızı rengiyle, yoğun aromalı Şiraz; beyaz şarapta aroması ve meyve kokularıyla Bornova Misketi ve çok az yetişen Foça Karası yerini alıyor.

İzmir’in Urla ve Çeşme ilçeleri şarap ve üzüm üretimiyle ön plana çıkıyor. Ege Bölgesi’nde şarabıyla ünlü bir diğer ili olan Denizli’de de Rose türü şarap yapımında kullanılan ve ismini Çal ilçesinden alan Çal Karası ve Sultaniye üzümü de sevilen Türk şarapları arasında yerini alıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde şarapçılık

Anadolu’nun kendine özgü kırmızı şarap üzümü olan; açık yakut rengi ve yoğun aromasıyla dikkat çeken Öküzgözü, Elazığ ve Malatya’daki bağlarda yetiştiriliyor.


 
Diyarbakır’da yetiştirilen Boğazkere üzümüyse içindeki tanen (tanik asit) miktarının fazla olmasından dolayı içimindeki buruk tadıyla öne çıkıyor. Öküzgözü ile Boğazkere üzümlerinin karışımı sonucunda ortaya çıkan şarap türleri,Türkiye’nin en meşhur şarapları arasında yerini alıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, binlerce yıllık şarapçılık geleneğiyle öne çıkıyor.

Midyat ile Mardin’de yapılan şaraplar da, bölgede ikamet eden ve sayıları zaman geçtikçe azalan Süryaniler tarafınca üretiliyor ve yerel üzüm çeşidi olan Mazruna ve Kerküş ile yapılıyor.

Habernediyor.com

Yorumlar (2)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Şarköy - mürefte şarapları her zaman favorim olmuştur.
Slm bize siyah şarap lazım 4 yıl önce
Siyah şarap bulunur mu sizde