Konteynerde tarım dönemi

Trabzon'da turizmci olarak görev yapan Elif Çakıroğlu, 2 sene evvel gittiği ABD'de gördüğü ve Türkiye'de uyguladığı dikey tarım sistemiyle sebze ve süs bitkileri yetiştiriyor.

TARIM 28.12.2021, 21:19 29.12.2021, 17:59
Konteynerde tarım dönemi

Trabzon'da turizmci Çakıroğlu, Kasım 2019'da ABD'ye gitti ve dikey tarım sistemiyle tanıştı.

Salgın döneminde uygulanan sınırlamalar nedeniyle mesleğini icra edemeyen 2 evlat annesi Çakıroğlu, evinde geçirdiği vakti verimli hale getirebilmek adına dikey tarım sistemi oluşturma yönünde karar verdi.

Sistem hususunda araştırmalar yapan Çakıroğlu, Yomra ilçesinde bulunan arazilerine, 2 adet konteyner kurdu.

Çakıroğlu, enerjisini güneşten alarak alarak çalışan konteynerlerde sebze ve süs bitkileri üretmeye başladı.

Ürünlerin havalandırılması, ısıtılması ve sulanması gibi işlemlerinin otomatik olarak gerçekleştirildiği dikey tarım sistemiyle Çakıroğlu, tablet ve cep telefonu üzerinden ürünleri takip edebiliyor.

"Daha da büyütmek istiyorum"

45 yaşındaki Çakıroğlu, basın mensuplarına, sistem üzerinde ilk olarak maydanoz yetiştirmek için faaliyet yürüttüklerini, ardından süs bitkileri, fasulye, şeker otu, marul, salatalık ve kabak gibi ürünler yetiştirdiklerini dile getirdi.

Çakıroğlu, çalışmalarını 6 kişiyle sürdürdüğünü kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Konteynerler toplamda 300 bin TL'ye mal oldu fakat 5 sene içinde bu meblağı kazanmayı amaçlıyoruz. Bitkinin her türlü gelişim adımlarını kameralarla izliyoruz. Çiftçiler için en güzel yanı da insan gücünün kullanılmaması. Fabrikada fesleğen yetiştirmek istiyorum, bunun düşünü kuruyorum. Ayrıca fabrika içinde doku kültürü laboratuvarı da kurmak istiyorum. Bu hususta kredi başvurusu yaptım." 

Yorumlar (0)