Kirişci, “Venezuela’da ne işiniz var?” diyenlere tepki gösterdi: “Tecrübe taşıyoruz”

Dünya üzerinde 41 ülkenin tarım arazisi kiraladığını aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Türkiye'nin mevcut durumda Venezuela'dan satın aldığı bir metrekare toprak bulunmuyor. Biz, sadece üreticimizin birikimini ve bilgisini oralara götüreceğiz” dedi. Kirişci, son 20 senede Türkiye’de ekili arazi sayısında yüzde 10 düşüş yaşanırken, buğday imalatının ise yüzde 20 yükseldiğini söyledi.

TARIM 01.08.2022, 09:42 01.08.2022, 13:02
Kirişci, “Venezuela’da ne işiniz var?” diyenlere tepki gösterdi: “Tecrübe taşıyoruz”

Bursa’da “Venezuela’da ne yapıyorsunuz?” diyenlere seslenen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu kişilere cevap verdi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tarım İşletmesi’nde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Tarım Stratejileri" toplantısında açıklamalar yapan Kirişci, Türkiye’nin tarım alanında küresel bir rol üstlendiğini aktardı.

“Rehberlik edeceğiz, bilgi birikimi taşıyacağız”

Venezuela’dan toprak alımı ile ilgili açıklamada bulunan Kirişci, “’Venezuela’da ne yapıyorsunuz?’ diye konuşanlara, Allah akıl fikir versin, diyorum. Türkiye eğer müteahhitlik sektöründe dünyada birinci sırada yerleşmişse, bu sektördeki birikimini o ülkelere götürmüş, yatırımlarını yapmış ve yapmaya da devam ederek başarmıştır. Türkiye’nin şu anda Venezuela'dan kendisine ait hesabına aktardığı bir metrekare toprak bulunmuyor, bulunmayacaktır da. Biz yönetim olarak kiralayan bir yapı değil, kendi üreticimizin bilgi birikimini oralara götüren, buna rehberlik hizmeti sağlayan bir Tarım ve Orman Bakanlığı olacağız" şeklinde ifade etti.

“Özel sektör için Türkiye adım atıyor”

Bakan Kirişci, Dünya Ticaret Örgütü tarafından paylaşılan verilere değinerek, 41 ülkenin dünya üzerinde arazi kiralaması yaptığı, 62 ülkenin ise bu kiralama noktasında farklı ülkelere arazi kiraladığını ifade etti. Kirişci, "Bu uygulama şimdiye ait bir şey değil. Yönetim olarak bizim gerçekleştirme talebinde bulunduğumuz bir şey de değil ancak biz özel sektörümüzün aynı müteahhitlik alanlarında da olduğu şekilde önünü rahatlatmak için bu adımı atmış bulunuyoruz. Bu yüzden küresel oyuncu olarak davranmak, gıda güvenliği hususunda dünya çapında söz sahibi olmak gibi bir zorunluluğumuz bulunuyor" dedi.

“Önemli olan ne yetiştirdiğinizdir”

Pandemi süreci ile beraber enerji, su, gıda ve tarım kavramlarının daha görünür hale geldiğine dikkat çeken Kirişci, “Bugünden itibaren 23,4 milyon dekar tarım alanının 8,5 milyon dekarı ekonomik olarak sulanabilir halde. Bundan dolayı bu tarım arazilerindeki bulunabilirliğimizle bizim yine kendi incelemelerimizi, tıpkı suda yaptığımız gibi arazi alanlarımıza da önem vererek, bir değerlendirme gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Farklı kişiler tarafından dile getirilen “Türkiye, kendisine yetebilen 7 ülkeden biridir” cümlesinin gerçeği yansıtmadığını aktaran Kirişci, “Meyve de bakarsanız farklı, sebzede bakarsanız farklı. Asıl mesele, stratejik mahsullerde kendinize ne derece yeterli geldiğiniz ve bu yeterliliğinizi ilerleyen her sene ne şekilde tahkim ettiğiniz ve geliştirdiğinizdir. Yani gözünüzü çevireceğiniz nokta burasıdır” şeklinde konuştu.

Kadınlar kırsala yönlendirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı ile tarım alanında ara çalışan problemini kaldırmak adına bir protokol imzaladıklarını aktaran Kirişci, “Tarım sektörü ile ilgili ara çalışan ihtiyacı için çalışmalarımızı başlattık. İlk olarak bu işlemi Samsun’da kısa bir süre içerisinde gerçekleştireceğiz. Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı ile hususla kadının sosyal güvenceye ulaştırılması ve kırsalın bir cazibe merkezi haline gelmesi adına ortak bir çalışmamız olacak. Kadınlarımız ailenin tam merkezinde durmaktadır. Kadını kırsala yönlendirirsek, aile içerisindeki diğer birimler de kırsala gelecektir” diye konuştu.

Tarım alanları küçüldü, buğday üretimi arttı

Orman ve Tarım Bakanı Vahit Kirişci bunların yanı sıra, buğday ekim bölgelerinin son 20 sene içerisinde yüzde 10 düşüş yaşadığını ancak üretimin yüzde 20 yükseldiğini aktardı. Kirişci, “Tahıl da yükseliş yüzde 44’tür. Sulamadan dolayı bir kısmı da bulunuyor. Tohum farklılıklarının da etkisi oluyor. Bölgede bir düşüş yaşanmış olsa bile verim de artış yaşandı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)