Fide dikim makineleriyle dönüşüme gidiliyor!

Tarım makineleri arasında en çok ilgi çeken üyelerden biri olan fide dikim makineleri, sebzecilikte işgücü ve zaman tasarrufunun en önemli aktörü haline geldi.

TARIM 03.01.2020, 11:12 03.01.2020, 11:24
Fide dikim makineleriyle dönüşüme gidiliyor!

Türkiye’de sebze üretimi yapılan 840 bin hektarlık alandaki araziye yılda ortalama 16 milyon adet fide dikimi yapılıyor. Yıl içinde yapılan dikimlerin büyük kısmı elle yapılıyor. Çağdaş teknolojilerle kullanılan makineler yerine insan işgücünün kullanılması hem zamansal olarak kayba neden oluyor, hem de işgücü iptidai koşullara aktarılmış oluyor.

Ancak modern tarım teknolojileri pek çok süreçte olduğu gibi fide dikimine de radikal yenilikler getirdi. Bu yeniliklerin merkezinde ise fide dikim makineleri var. Sebzecilikte zamanın öneminin giderek artması nedeniyle büyük çaplı üreticilerin pek çoğu hızla fide dikim makinesine geçiş yapmaya başladı.

Üç tip dikim makinesi

Fide dikim makinelerinin manuel, yarı otomatik ve otomatik olmak üzere üç farklı tipi mevcut olarak kullanılıyor. Manuel dikim makinelerinde insan işgücüne ihtiyaç duyulurken, otomatik fide dikim modellerinde ise insan emeğine ihtiyaç duyulmuyor.

Saatte 7 bin fide dikimi!

Fide dikim makinelerinin işgücü ve zamanda sağladığı tasarrufun haricinde üreticiye sağladığı en önemli avantaj ise dikimlerde oluşan hataları minimum seviyeye indirmesi. Yanlış dikim derinliği veya dikim esnasında fidelerde oluşacak zararlar sensör yordamıyla denetlenebiliyor, hata yapma ihtimali minimuma indiriliyor. “Sıra aralığı” parametresi teknolojisi ile tam olarak istenen ölçülerde dikim yapan makineler ile saatte 7 bin adet dikim yapılabiliyor.

Dikim hassasiyetinin yüksek oluşunun verimliliği maksimum düzeye çıkardığını aktaran Mono Makine Müdürü Tamer Yılmaz, “Türkiye’de özellikle birim alanda fazla ürünün olduğu domates, marul, lahana gibi ürünlerde ve karpuz gibi geniş alanlara dikilen ürünlerde dikim süresi makinelerle kısalıyor” dedi.

İlk maliyeti yüksek olsa da büyük kâr ettiriyor

Fide dikim makinelerinin ilk yatırım maliyetinin yüksek olmasına karşın fide dikim makinelerinin kullanım giderleri oldukça düşük. Fide dikim makinelerine ilk yatırım yapıldıktan sonra; kısa, orta ve uzun vadede minimal maliyeti veren makineler büyük karlılık sağlıyor.  Bu teknolojinin hızla popülerleşmesiyle Türkiye’de yaygınlaştığını aktaran Yılmaz, “Dünyada pazarın büyük kısmı viyollü fideleri diken makinelerde. Ancak malç üzeri dikim ve şerit dikme makineleri de yükseliyor. En yüksek kapasite şerit tipi makinelerde olsa da maliyetleri oldukça yüksek” dedi.

Dikim makinesi dönüşümü

Ürün deseni ve yoğunluğunun marjinal seviyede olduğu Türkiye’de, sebze ve tarla dikim makineleri büyük dikkat çekiyor fakat üretim maliyetlerinde artıştan dolayı yeni teknolojilere yatırım yapılması zorlaşıyor.

Sebze ve tarla bitkilerinde ürün deseni ve yoğunluğu bu denli yüksek olan Türkiye’de fide dikim makineleri gibi bir yeniliğin göz ardı edilmesi mümkün değil. Ancak üretim maliyetlerindeki önlenemez artış üreticilerin yeni teknolojilere yatırım yapmasını geciktiriyor. Mevcutta sadece çeltik üreticilerinin üstlendiği dikim makinelerinin desteği gibi girişimlerin diğer ürün gruplarına da yapılması kararı bu konudaki dönüşümün başlangıcı haline gelebilir.

Yorumlar (0)